Lidertrend
StoryEditor

[Video] Prvi Toyotin model ‘beyond zero‘

07. Studeni 2021.
Toyotin SUV bZ4X

Toyota je predstavila svoj prvi stopostotno električni model beyond zero nazvan Toyota bZ4X. Riječ je o kompaktnom SUV-u prilično agresivna izgleda izvana i futurističkog iznutra koji će europsku premijeru doživjeti već 2. prosinca, nakon čega će biti otvorena i knjiga narudžbi.

To je prvi Toyotin automobil budućnosti nastao na novoj tehnologiji, ali i filozofiji koja se okreće nultim stopama, a razvijena je u suradnji sa Subaruom. Nova platforma, nazvana e-TNGA, fleksibilna je, specijalizirana za električne automobile te, kažu u Toyoti, skraćuje vrijeme razvoja različitih varijanti modela. Toyota je baterije novoga SUV-a integrirala u podnicu i planirani je doseg s jednim punjenjem oko 450 kilometara. Izvana novi model djeluje agresivno, ali i čisto, bez suvišnih dekoracija, elegantno i nisko. Ističu se samo lukovi blatobrana koji pridonose tom žestokom izgledu.

Unutra se najprije primijeti polukružni upravljač, a kokpitom prevladavaju veliki zaslon osjetljiv na dodir i dodatni zaslon postavljen iznad upravljača koji donosi sve potrebne informacije za udobnu i urednu vožnju. Novu Toyotu ​pogonit će elektromotor od 204 KS ili 150 kW, što će biti dovoljno da ubrzanje do 100 km/h traje 8,4 sekunde, a najveća brzina bit će solidnih 160 km/h. Najavljen je i model s pogonom na sva četiri kotača koji će biti nešto jači od ulaznog modela. Velika je novost i solarni krov kojim će taj automobil biti opremljen, a koji će omogućiti dopunu baterija. 

13. travanj 2024 17:49