Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Rođen je Born, španjolski kompaktni sportaš na struju

06. Lipanj 2021.
Drugi model mlade španjolske marke Cupra, potpuno električni kompaktni model Born, na tržište stiže agresivniji od svog prethodnika Formentora. Obećava vožnju od 340, 420 ili 540 kilometara s jednim punjenjem baterije

Nakon sportskog SUV-a Formentora španjolska marka Cupra predstavila je svoj drugi model, ovaj put potpuno električni kompaktni Born. Kompaktni sportaš, kako i priliči jednoj Cupri, zasnovan je na MEB platformi za električne automobile kao i Volkswagenov I.D.3 i odiše sportskim duhom kao i Formentor, s kojim dijeli i bakrene elemente koji ga čine još atraktivnijim.

'Namrgođena' svjetla

Osim što dijeli platformu s I.D.3, veza između ta dva automobila može se vidjeti na bočnom prikazu automobila, no Born svojim prednjim i stražnjim djelom ipak nudi agresivniji izgled kojemu dobro stoje prednja 'namrgođena' svjetla. Stražnja LED svjetla vodoravno se protežu cijelom stražnjom linijom automobila, a branik djeluje izrazito masivno.

Cupra Born duga je 4,32 i široka 1,81 metar, a s međuosovinskim razmakom od 2,76 metara garantira pregršt prostora u unutrašnjosti koja sliči onoj u Fermentoru. Ipak, nešto novosti dolazi i s Bronom, poput novog upravljača, koji i dalje ima dvije posebne Cuprine kružne tipke kojim se kontrolira način vožnje i rada. U sredini je 12-inčni zaslon osjetljiv na dodir kao i head-up zaslon.

Instrumentna ploča je digitalna i preuzeta s već spomenutog Volkswagenova I.D.3, a i unutrašnjost krase bakreni detalji specifični za Cupru. Tu su i posebna sportska sjedala razvijena u suradnji s organizacijom Seaqual Initiative te su napravljena od recikliranih plastičnih materijala izvađenih iz mora.

Tri izbora baterije

Born će dolaziti s tri moguća izbora baterije, od 45, 58 i 77 kW, koje pak obećavaju 340, 420 ili 540 kilometara mogućeg prelaska s jednim punjenjem. Baterija je smještena ispod nogu, tj. u pod automobila kako bi se dobilo niže težište i bolje vozne i dinamičke karakteristike. Pogon će biti na stražnje kotače, a dolazit će u dvije varijante, od 150 ili 204 KS, a s posebnim e-Boost paketom snaga će se penjati na 231 KS. Sve to omogućit će Bronu da do stotke stigne između 6,6 i 9,9 sekundi, ovisno o modelu. Na hrvatsko bi tržište Born trebao stići potkraj godine, a cijena još uvijek nije poznata. 

24. travanj 2024 17:50