28. veljača 2021.

[VIDEO] Savršen stroj za trkalište, a opet odličan i za svakodnevicu

911 GT3    

Sedma generacija modela 911 GT3 učinkovit je i precizan automobil visokih performansi. Povezanost s trkaćim sportom vidljiva je u gotovo svim detaljima iako je riječ o serijskoj proizvodnji

Porsche je pustio s lanca sedmu generaciju sportskog modela 911 GT3, koji je u srži sportsko vozilo iako je riječ o serijskom modelu. Konstrukcija s dvostrukim ramenima u prednjoj osovini i dorađena aerodinamika sa stražnjim krilom u obliku labuđeg vrata i markantnim difuzorom potječu iz uspješnog GT trkaćeg vozila 911 RSR, a 375 kW (510 KS) snažan četverolitreni bokser-motor sa šest cilindara temelji se na pogonu iz modela 911 GT3 R.

Snažna jurilica

Karakteristična snaga modela 911 GT3 krije se u zbroju svih njegovih značajki. S maksimalnom brzinom od 320 km/h još je brži od dosadašnjeg 911 GT3 RS. Novi 911 GT3 postiže ubrzanje od nule do 100 km/h za 3,4 sekunde, a osim automatskog mjenjača, Porsche svim zaljubljenicima u visoke okretaje nudi i ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa.

Povezanost s trkaćim sportom vidljiva je u gotovo svim detaljima novog 911 GT3, a novost je ekran za stazu koji pritiskom tipke smanjuje digitalni prikaz središnjeg tahometra te pokazuje podatke bitne za vožnju po trkaćoj stazi poput tlaka u gumama, temperature ulja, tlaka ulja i razine spremnika goriva. Tu su i optički asistent za mijenjanje brzina s trakama u boji, lijevo i desno od tahometra, kao i lampica za promjenu brzina koja dolazi iz motosporta.

Oprema 'po svom guštu'

Izvana se novi Porsche 911 može pohvaliti retrovizorima od karbonskih vlakana, zatamnjenim Led Matrix prednjim svjetlima, a kupci mogu individualizirati opremu baš po svom guštu. Unatoč široj karoseriji, većim kotačima i dodatnim tehničkim značajkama, težina novog GT3 gotovo je ista prethodnikovoj, a potrošnja mu je 13 litara/100 km, što neće odbiti potencijalne kupce dubljih džepova.

---

Porsche novi 911 GT3 nudi od 167.518 eura uključujući PDV i opremu specifičnu za pojedinu zemlju, a isporuke kreću u svibnju 2021. godine.