Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Togg postaje prvi turski električni automobil koji ide u serijsku proizvodnju

12. Siječanj 2020.
TOG SUV_1
Piše:
piše Jozo Knez
[email protected]
Za sada je TOGG, Turska grupa za automobilsku inicijativu, potvrdio proizvodnju kompaktnog SUV-a s početkom 2022. Pogonit će ga dvije varijante elektromotora

Nedugo nakon Božića predstavljena su prva dva turska automobila koja bi se trebala naći u serijskoj proizvodnji. Riječ je o potpuno električnim automobilima marke TOGG (Turska grupa za automobilsku inicijativu), ali za koje dizajn potpisuje renomirani studio Pininfarina iz Italije. Ipak, treba reći da ovo nije prvi pokušaj Turske da na tržište izbaci vlastiti automobil. Prvi pokušaj zbio se davne 1961., automobil se zvao Devrim, a ugasio se nakon 100 metara na predstavljanju i nikad nije ušao u serijsku proizvodnju.

Prvi kupac –​ Erdoğan

Ovaj drugi pokušaj ipak izgleda mnogo ozbiljnije s velikom mogućnosti da se oba automobila na kraju 2022. godine zaista nađu u serijskoj proizvodnji. Turska tako namjerava proizvoditi do 175 tisuća električnih vozila na godinu u sklopu projekta u koji će tijekom 13 godina uložiti 3,7 milijardi dolara.

Na ceremoniji predstavljanja u pokrajini Bursa sudjelovao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, a predstavljeni su TOGG SUV i TOGG Sedan. Prvi je automobil već naručio sam Predsjednik.

image
TOGG Sedan
foto

Za sada je potvrđena proizvodnja kompaktnog SUV-a s početkom 2022. godine, a pogonit će ga dvije varijante elektromotora, od 200 i od 400 KS. Model s većom baterijom nudit će doseg s jednim punjenjem od 500 kilometara, a do stotke trebat će mu impresivnih 4,8 sekundi, a model sa slabijom baterijom imat će domet od 300 kilometara i do stotke će stizati u 7,6 sekundi.

Porezne olakšice

Iako još nema detaljnijih specifikacija, na predstavljanju su spomenute mnoge tehnologije kojima će ovaj automobil raspolagati, od autonomne vožnje, hologramske asistencije do korištenja nove 5G mreže za povezivanje. TOGG-u bi se mogla smiješiti svijetla budućnost zbog činjenice da je turska vlada najavila kako će poduprijeti projekt proizvodnje električnih vozila poreznim olakšicama, a proizvodnja će biti locirana u novom pogonu u Bursi. Tvornica će proizvoditi pet modela automobila i zaposliti više od 4000 ljudi, a vlada je obećala da će do 2035. godine kupiti 30 tisuća vozila TOGG-a.

22. travanj 2024 09:02