Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Toyota Yaris - Četvrta generacija u pohodu na novi prodajni rekord

03. Studeni 2019.
toyota yaris četvrta generacija

Potpuno nova Toyota Yaris dizajnirana je za suočavanje sa sve većim izazovima gradskog života. S novim dizajnom i dalje je mali gradski automobil s kojim se možete zavući u sve male skrivene rupe grada

Prošlog je tjedna predstavljena nova, četvrta generacija Toyote Yaris, koja je s prijašnjim modelima ostvarila prodaju u Europi od čak četiri milijuna primjeraka, što znači da je Yaris najprodavaniji model te marke u Europi. Potpuno nova Toyota Yaris razlikuje se od svojih prethodnika po mnogočemu, a iz tvrtke kažu kako je dizajnirana za suočavanje sa sve većim izazovima gradskog života. To ne čudi jer Yaris je mali gradski automobil s kojim se možete zavući u sve male skrivene rupe grada. Mnogi ga preferiraju upravo radi gradske vožnje, male potrošnje i jednostavnog parkiranja – stil i praktičnost je nešto što Yarisovi vozači veoma cijene.

Sportski nastrojen

Izgled novog Yarisa od prethodnika razlikuje se po tome što je novi model više sportski nastrojen, niži je 40 mm, a vozač i suputnici spušteni su nešto niže nego u prijašnjim modelima. Iako je Yaris četvrte generacije za 5 mm kraći od prethodnika, povećan mu je međuosovinski razmak, koji je narastao na 50 mm, a i širina je za toliko povećana, što će najviše cijeniti putnici na stražnjem sjedalu. Zahvaljujući novoj GA-B platformi smanjena je i težina vozila za 20 kilograma.

Unutrašnjosti automobila dominira 10-inčni multimedijalni zaslon smješten na sredini kokpita, instrumentna ploča u potpunosti je digitalizirana, 'head up' zaslon daje vozaču sve potrebne informacije, a putnicima i vozaču omogućen je i bežični punjač za mobitele. U svakom slučaju, unutrašnjost nije prenatrpana, ali je svakako dotjerana i u funkciji je vozača i putnika.

Najsigurniji u klasi

Novi Yaris dolazi s hibridnim pogonom, a riječ je trocilindričnom 1,5-litrenom hibridu koji je u odnosu na stari motor 15% snažniji, 20% efikasniji, manji i lakši. Osim s hibridnim, Yaris će se moći kupiti i s benzinskim motorima, ali o njima još nema nikakvih informacija, a dizelski se i ne spominje.

Iz tvrtke kažu kako vjeruju da će više od 80 posto prodaje u Europi otići na hibridnu verziju. Toyota je poznata i po sigurnosti svojih automobila, pa iz tvrtke tvrde da će novi Yaris biti najsigurniji automobil u svojoj klasi. 

16. travanj 2024 01:03