Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Treća 500-tica na struju dobila posebna vrata

01. Studeni 2020.
Fiat 500 3+1_2
Nova, mala vrata postavljena sa suvozačeve strane olakšat će ulazak na stražnje sjedalo i, primjerice, stavljanje dječje sjedalice

Talijanski proizvođač automobila Fiat još je jednom pokazao da je vladar industrije kad su posrijedi mali automobili. Nakon što je ove godine već predstavio dva električna modela Fiata 500, na red je došao i treći, koji je dobio nova, mala vrata sa suvozačeve strane.

Ta su vrata i najveća posebnost novoga električnog Fiata koja će olakšati ulazak na stražnje sjedalo i, primjerice, stavljanje dječje sjedalice. U tvrtki napominju da je taj praktični model namijenjen roditeljima s jednim djetetom ili više djece. Iako dimenzijama jednak standardnoj verziji modela 500, mala stražnja vrata na njemu koja se otvaraju obrnuto od smjera vožnje izrazito olakšavaju pristup stražnjem sjedalu, pogotovo jer nema središnjega krovnog nosača.

Malen, ali moćan

Novi električni Fiat pokreće litijsko-ionska baterija od 23,8 kWh koja napaja elektromotor snage od 70 kW, što je oko 95 konjskih snaga. Sve to mali Fiat do 'stotke' tjera u 9,5 sekundi, a njegova najveća brzina ograničena je na 135 kilometara na sat. Ipak, za taj mali automobil od ubrzanja i brzine važniji je doseg od 180 kilometara. Novi Fiat 500 opremljen je i sustavom za brzo punjenje, pa za doseg od 50 kilometara treba biti spojen na punjač samo desetak minuta.



Osnovni model La Prima ima te mogućnosti, no model Passion dolazi s većim baterijskim sklopom od 42 kWh i elektromotorom snage od 87 kW, što mu omoguće sprint do sto kilometara na sat u sekundi i maksimalnu brzinu od 150 km/h. Doseg Passiona malo je veći, od 320 do 460 kilometara, ovisno o načinu vožnje.

Ima sve što vam treba

Novi Fiat 500 bit će dostupan u tri boje, ružičastozlatnoj, oniks crnoj i ledenoplavoj, i stiže s LED svjetlima, kromiranim umecima na bokovima i staklima te dvobojnim 17-inčnim alunaplatcima. U unutrašnjosti su sjedala, upravljač i kokpit presvučeni kožom. Tu je i infotainment-sustav sa 7-inčnim zaslonom, svi mogući sustavi povezivanja za pametne telefone te dodirni zaslon za navigaciju.

Što se standardne opreme tiče, novi Fiat dolazi sa sustavom održavanja razmaka, inteligentnim tempomatom, autonomnom kočnicom u nuždi s prepoznavanjem pješaka i biciklista, pomoći za održavanje u traku i elektroničkom parkirnom kočnicom. Cijena još nije poznata, ali za model La Prima s manjom baterijom mogla bi biti oko 19 tisuća eura. 

24. travanj 2024 09:58