Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Volkswagen Nivus: Na prvi pogled namijenjen malo mlađoj publici

07. Lipanj 2020.
Volkswagen Nivus
Najmanji iz linije Volkswagenovih kompaktnih SUV-ova Nivus predstavljen je u Brazilu, gdje je i razvijen i gdje će se proizvoditi za tržišta Južne Amerike. Europska inačica bit će predstavljena potkraj godine

Volkswagen je predstavio novi coupé SUV, najmanji iz njegove linije kompaktnih SUV-ova. Riječ je Nivusu, koji je predstavljen u Brazilu, gdje je i razvijen i gdje će se proizvoditi za tržišta Južne Amerike, dok će europska inačica biti predstavljena potkraj godine, a ona će se proizvoditi u Volkswagenovoj tvornici u Španjolskoj. Na prvi pogled sa svojim zanimljivim linijama Nivus kao da je namijenjen nešto mlađoj publici, a u manjem je pakiranju kao i BMW-ova X šestica, koja je započela eru coupé SUV-ova.

Dvije verzije motora

Novi Nivus je crossover koji je postavljen na istu MQB platformu kao i T-Roc i VW Polo. No, iako su rađeni na istoj platformi, Nivus je od T-Roca 67 mm duži (4266 mm) te ima 15 mm veći međuosovinski razmak, ali je od njega i 77 mm niži. Tim mjerama profitirao je i prtljažnik, koji ima zapreminu od ukupno 415 litara u osnovnom obliku, znači s podignutim sjedalima, što je opet više nego kod modela koji su rađeni na istoj MQB platformi i što je zaista mnogo za ovu klasu automobila.

Što se motora tiče, trenutačno je u Brazilu predstavljen samo jedan, a riječ je o jednolitrenom TSI 3-cilindarskom turbobenzincu snage 115 KS, ali će se nuditi u dvije verzije. Prva, benzinska i druga s pogonom na etanol s ukupnom snagom od 128 KS. Oba motora bit će uparena sa 6-brzinskim automatskim mjenjačem, a čini se da će biti dostupan samo pogon na prednje kotače.

Malen, ali prostran

U unutrašnjosti dominira 10-inčni zaslon koji je naravno osjetljiv na dodir, a može se vidjeti i 10,25-inčna digitalna instrumentna ploča. Treba reći da je dobar dio unutrašnjosti preuzet iz Pola, što i nije tako loše. Također, prostora u unutrašnjosti ima za sve putnike, pa prema fotografijama ne bi trebalo biti stiskavca na zadnjem sjedištu. Tu je naravno i VW Play, koji je kompatibilan sa sustavima Android Auto i Apple CarPlay.



Detalji verzije za Europu bit će objavljeni kasnije tijekom godine, a očekuje se da će biti ponuđeni 1,0 i 1,5-litreni turbobenzinci te se može očekivati i 1,6-litreni TDI motor. Također, nagađa se da će u Europi biti ponuđena i verzija s ručnim mjenjačem. U Brazilu, gdje je predstavljen, cijena osnovnog modela trebala bi se kretati oko 14 tisuća eura. 

23. travanj 2024 15:04