Lidertrend
StoryEditor

Vrijednost ‘jabuke‘ četverostruko veća od hrvatskog BDP-a

04. Lipanj 2021.
Diverzifikacija se posljednjih mjeseci isplatila. No umjesto primijenjene tehnologije kao okidač novih vrijednosti brendova idući će put poslužiti primijenjeno – cijepljenje

Tehnološki div Apple nakon pet godina izbivanja vratio se 2021. na tron najvrednijih brendova na svijetu, prema uglednom izvještaju 'Global 500 2021' koji redovito objavljuje Brand Finance, konzultanska kompanija koja prednjači u vrednovanju brendova u svijetu. Vrijednost brenda označenoga jabukom porasla je za 87 posto, na 263,4 milijarde američkih dolara, što je iznos iznad četiri puta veći od hrvatskog BDP-a. U doba neizvjesnosti isplatila se, očito, strategija diverzifikacije.

– Nasljeđe Stevea Jobsa i dalje teče Appleom, s inovacijama ugrađenim u DNK brenda –​ objavljujući rezultate komentirao je David Haigh, CEO Brand Financea, i nabrajajući Appleove uspješnice od Maca do iPoda, iPhonea, iPada, Apple Watcha, pretplatničkih usluga do infinityja zaključio kako treba 'razmišljati drukčije'.

Nije tada još mogao spomenuti Appleov novi hit AirTag, uređajčić koji stoji 29 američkih dolara i pomaže svojim korisnicima da označe stvari koje lako gube, pa će s pomoću njega otkriti gdje su ostavili npr. ključeve, novčanike, kišobrane… Vrijednosti brenda pridonijet će, zacijelo, iduće godine.

Briljirali digitalci

Da Amazon, koji je drugi na rang-listi najvrednijih brendova, u Brand Financeu nisu smjestili u kategoriju trgovine, a treći brend Google među medije, i ove bi se godine pokazalo da najveću vrijednost današnjice nose tehnološki divovi. Na četvrtome mjestu najvrjednijih tako je Microsoft, a nakon svih tih 'Amerikanaca', na peto se mjesto smjestio južnokorejski Samsung Group. Nove tehnologije doista dižu vrijednost brendova u svim industrijama, no najviše su pomogle Teslinu usponu po ljestvici za 2021. Prema vrijednosti, ispred te kompanije još je šest automobilskih brendova, no Tesla je brend koji najbrže raste. Vrijednost mu je porasla za čak 158 posto u godini dana. Kineski brend WeChat, prema analizama Brand Financea, postao je najjači brend na svijetu s rezultatom od 95,4 boda od ukupno 100 i tu je titulu preuzeo od lanjskog prvaka – talijanskog Ferrarija. Najboljim izvršnim direktorom nekog od najvrednijih brendova, prema Brand Financeovu izvještaju 'Guardianship Index 2021', proglašen je pak Mastercardov Ajay Banga.

U novoj normali briljirali su i maheri u e-trgovini. Brend Alibaba.com udvostručio je tako svoju vrijednost, a zamah internetske kupnje isplatio se i, primjerice, američkom Walmartu, pa se popeo za dva mjesta na rang-listi. Tradicionalni medijski brendovi, međutim, propatili su svoje. Medijski div CBS izgubio je čak 49 posto vrijednosti i s lanjskoga 157. pao na 332. mjesto na svijetu. Kategorije povezane sa zračnim prijevozom i zrakoplovstvom također su se našle na udaru pandemije i među sektorima su koji najbrže gube na vrijednosti brendova. Crno se, čini se, piše i 2022. vrijednosti brendova povezanih s turizmom – putovanjima i ugostiteljstvu. Ove su godine s rang-liste najvrjednijih ispali Marriot i Airbnb, a potonula je vrijednost brendova Starbucks, McDonald’s i KFC. Čudo im treba za povratak na pretpandemijske pozicije.

Iduće ključno

No iduća godina mogla bi, bez zezancije, biti ključna za farmaceutske brendove. Brend Johnson & Johnson, koji u svom portfelju, primjerice, ima tampone o.b. i Neutrogenine pomade, uspeo se sa 170. prošle godine na 164. mjesto ove, ali na novu poziciju itekako će utjecati i njegovo cjepivo protiv bolesti COVID-19. Pfizer, dosad ponajviše slavljen jer je prije 23 godine na tržište lansirao Viagru, ove se godine vratio na ljestvicu globalno najvrednijih globalnih brendova. Zastao je na 494. mjestu. Iduće godine vrijednost brenda mogla bi mu porasti, barem ako je suditi prema rijetkim globalno digitalno dopuštenim šalama na račun cjepiva protiv koronavirusa. Pfizer (i bez BioNTecha) preko Bare sad već zvuči kao statusni simbol. Nešto kao Rolex među cjepivima. Propfizerovo raspoloženje zavladalo je i TikTokom, ali i internim šalama u kojima se fajzerovci proglašavaju elitom, a sve ostale zovu srednjom klasom. Podcrtao je takav brendovski fenomen nedavno i profesor psihologije, asistent na Kalifornijskom sveučilištu Long Beach Olajide Bamishigbin kad je tvitao GIF na kojem popularni SpužvaBob vozi automobil odjeven u cilindar i nosi monokl, a iznad kojeg piše: 'Ja kad netko kaže da je dobio neko drugo cjepivo, a ne Pfizer.' 

17. travanj 2024 17:26