Lidertrend
StoryEditor

Xesnia Design otvorila Primaću sobu - prostor za ‘najteže ovisnice‘

01. Ožujak 2020.
Model XENIA DESIGN kolekcije

U gostima sam kod Ksenije Vrbanić, moje omiljene dizajnerice. U svom prvom prostoru u Zagrebu, nekadašnjem butiku u Petrinjskoj ulici, otvorena je, kako Ksenija kaže, Primaća soba, prostor koji se po želji otvara samo za 'najteže ovisnice' o brendu Xenia Design.

Nazoveš, dođeš, sama u svom terminu, pregledaš cijelu kolekciju i biraš! Kao u filmu!
Bila je to prilika da s našom talentiranom, svjetski poznatom dizajnericom popričamo o poslovnim rezultatima i podsjetimo se na važnost domaćih proizvođača - izvoznika. Jer brend Xenia Design, bez pretjerivanja, osvaja svijet. Modeli dizajnirani u Čakovcu i izrađeni u Hrvatskoj danas se prodaju u gotovo četrdeset zemalja i na šest kontinenata.

A sve je počelo prije trideset pet godina i već od prvog dana tržište je odlično reagiralo na nove, originalne, punk kulturom inspirirane modele. Poduzeće je polako raslo i razvijalo se, no prekretnica je bila izlazak na inozemna tržišta, tako da XD brand, trenutačno, 80 posto svoje proizvodnje izvozi. Danas se njihove kolekcije prodaju na preko 300 lokacija diljem svijeta, a najznačajnija su izvozna tržišta SAD, bivše zemlje SSSR-a, Skandinavija, Australija, no izvoze i u Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Kuvajt, Japan. Stoga ne čudi da XD danas ima 48 zaposlenih i ima godišnji prihod od tridesetak milijuna kuna.

Novu koncepciju prostora u Petrinjskoj Vrbanić je osmislila za najvjernije klijentice.

- Željeli smo se malo podsjetiti starih vremena i izraza 'primaća soba' koji je gotovo nestao iz uporabe. Naša Primaća soba nije show room, zamislili smo je kao prostor za druženje. Klijentice koje iz sezone u sezonu prate naše kolekcije, mogu u miru pogledati sve unaprijed, sve ono što tek treba doći u trgovine, eventualno nešto naručiti ili rezervirati, da se ne dogodi da nestane ono što se nalazi u katalogu, a htjele bi kupiti. Možete pozvati prijateljice i doći ovdje družiti se, igrati, isprobavati - kaže veselo Ksenija.

Planirate li osnovati i klub, pitamo u šali.

- Možda prije XD sektu, kaže kroz smijeh Ksenija i dodaje - Nije riječ o puno žena, ali ima ih koje su godinama lojalne klijentice i koje u svom ormaru ne mogu ništa drugo vidjeti osim brenda XD. Upravo je za te žene osmišljena Primaća soba, ili za one koje će tek postati ovisne o Xenia Designu - veselo zaključuje Ksenija Vrbanić.

A razloga za zadovoljstvo ima, jer na pitanje kako je zadovoljna prošlom poslovnom godinom, Vrbanić odgovara da broj narudžbi neprestano raste, a nedavno je napravljen još jedan značajan izvozni iskorak.

- Godinu koja je iza nas jako smo dobro zaključili, jer smo uspjeli dobiti novo tržište, Kanadu, koja je kolekciju proljeće-ljeto 2020. odlično prihvatila. Na tržištu Australije smo prisutni već nekoliko sezona, ali povećan je broj narudžbi i prodajnih mjesta, tako da mogu reći da sam sretna i zahvalna što stalno idemo u dobrom smjeru i uvijek rastemo - rekla je za Lider Vrbanić.

17. travanj 2024 18:42