Studentski Lider klub
StoryEditor

CRTA - Budući inženjeri mehatronike i robotike bit će glavni nositelji digitalne transformacije

10. Srpanj 2021.
Na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje počeo je djelovati Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) koji će, osim što će unaprjeđivati obrazovanje studenata, postati mjesto na kojem se robotika primjenjuje u različitim industrijskim granama. Projekt je sufinanciranim s gotovo 38 milijuna kuna nepovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj

Iako je CRTA, referentni centar za robotiku i umjetnu inteligenciju, tek nedavno otvorila svoja vrata, ideja za njezino osnivanje seže još od prije 16 godina kada su se tek počeli uočavati trendovi digitalne transformacije. Kako objašnjava Bojan Jerbić, profesor na FSB-u i voditelj tog projekta sufinanciranog s gotovo 38 milijuna kuna nepovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, do otvorenja CRTA-e, koja se prostire na 740 kvadrata, radili su u skučenom laboratoriju od samo 70 kvadrata.

– Kad se moj istraživački tim počeo naglo povećavati, uvjeti za rad postali su nemogući i nije bilo izbora nego potražiti novu istraživačku i nastavnu infrastrukturu – objašnjava Jerbić.

Odlični uvjeti

Iako su i u takvim uvjetima imali iznimno naprednu robotsku tehnologiju, nedostajala im je laboratorijska eksperimentalna infrastruktura, koju sada u CRTA-i imaju. Studentima, ali i mladim znanstvenicima i inovatorima, na raspolaganju će biti tri laboratorija.

– Laboratorij za računalnu inteligenciju opremili smo humanoidnim robotima i antropomatskim sustavima kojima se koristimo za istraživanje i razvoj motoričke inteligencije, one inteligencije koje nismo svjesni, a omogućava nam da upravljamo vrlo složenom mehanikom svojeg tijela pri kretanju. Laboratorij za autonomne sustave integrira kolaborativne robote i tamo istražujemo interakciju ljudi i robota. Laboratorij za medicinsku robotiku pak ima kiruršku dvoranu za pretklinička ispitivanja neurokirurških robota u realnim uvjetima – objašnjava Jerbić.

Veliki interes studenata

Najesen na FSB-u počinje i prvi sveučilišni studij mehatronike i robotike, za čije se upisne kvote od 60 studenata već sada traži mjesto više.

– Studij predviđa šest smjerova – od robotike, umjetne inteligencije, automatike, pametnih transportnih sustava do kibernetike. Studentima će tako biti omogućeno ovladavati recentnim i nadasve konkurentnim znanjima u području vodećih tehnologija – napominje Jerbić, uvjeren da će budući inženjeri mehatronike i robotike biti glavni nositelji digitalne transformacije modernog društva. 

24. travanj 2024 18:06