Studentski Lider klub
StoryEditor

Nectin Therapeutics: Spin off poduzeću Medicinskog fakulteta u Rijeci odobrena investicija od šest milijuna dolara

22. Kolovoz 2020.
Tim centra za proteomiku i profesor Stipan Jonjić
Poduzeće Nectin Therapeutics osnovano je na temelju uspješnih rezultata istraživanja nastalih u suradnji znanstvenika riječkog i izraelskog sveučilišta, a usmjereno je na razvoj imuno-onkoloških protutijela nove generacije, što bi moglo dovesti do eliminacije tumora

Nectin Therapeutics je prvo spin-off poduzeće osnovano u području biomedicine i biotehnologije čiji je suvlasnik sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Osnovano je 2017. godine sa sjedištem u Izraelu, a među osnivačima i vlasnicima su i prof. dr. Stipan Jonjić, voditelj istraživačke grupe na Medicinskom fakultetu u Rijeci, Integra Holdings, fond rizičnoga kapitala specijaliziran za ulaganja u području biomedicine i zdravstva, te kolege profesori iz Izraela. Poduzeće Nectin Therapeutics osnovano je na temelju uspješnih rezultata istraživanja nastalih u suradnji znanstvenika riječkog i izraelskog sveučilišta, a usmjereno je na razvoj imuno-onkoloških protutijela nove generacije.

Pristup koji najviše obećava

– Terapeutska protutijela su među najviše obećavajućim terapeutskim pristupima u onkologiji i istraživanja u fokusu ovog poduzeća temelje se na sposobnosti ljudskog imunološkog sustava da eliminira tumore uz pomoć protutijela koja pospješuju taj proces. Ukratko, ovaj pristup omogućuje da se 'otkoči' zakočeni imunološki sustav odnosno da se zaobiđu mehanizmi koje tumorske stanice upotrebljavaju u izmicanju imunološkom nadzoru. Na taj način korištenjem generiranih terapeutskih protutijela možemo pojačati protutumorski imuni odgovor, što bi u konačnici trebalo dovesti do eliminacije tumora – pojasnio je prof. dr. Stipan Jonjić.

Ostvarena aktivnost prijenosa znanja iz akademskog u poslovni sektor je prva i za sada jedina u Hrvatskoj u ovom propulzivnom području.

Prijenosu znanja i tehnologija u poduzeće Nectin Therapeutics prethodio je niz uspješnih temeljnih istraživanja nastalih u višegodišnjoj suradnji znanstvenika predvođenih prof. dr. Stipanom Jonjićem s riječkog i prof. dr. Oferom Mandelboimom s izraelskog sveučilišta, vodećih svjetskih stručnjaka u području imunologije i virusne imunologije.

Osnova za razvoj pametnih lijekova

Ta istraživanja rezultirala su publikacijama tih znanstvenika u vrhunskim časopisima u tom području i brojnim znanstvenim nagradama za izvrsnost, ali i patentnim prijavama s obzirom na velik klinički i tržišni potencijal proizvedenih protutijela na određene ligande i receptore imunološkog sustava kao osnove za razvoj pametnih lijekova u borbi protiv tumora. 

18. travanj 2024 12:02