Studentski Lider klub
StoryEditor

Novim cjenikom propisane preporučene povećane satnice za studentske poslove

16. Siječanj 2021.
Iako je pandemija itekako utjecala na studente i njihove studentske poslove, Studentski centar u Zagrebu objavio je novi cjenik u nadi da će se situacija uskoro normalizirati i da će studenti početi raditi za malo više novca nego prošle godine. Nove cijene posljedica su i usklađenja s rastom minimalne plaće od 1. siječnja

U Hrvatskoj je od 1. siječnja 2021. na snazi nova uredba kojom se povećao iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, koja sad iznosi 4250 kuna bruto, što je 150 kuna više nego prošle godine. U skladu s rastom minimalne plaće i Zakonom o obavljanju studentskih poslova povećana je i minimalna studentska satnica, koja sad iznosi 26,56 kuna, a Studentski centar u Zagrebu ovih je dana objavio i novi cjenik s preporučenim satnicama za sve vrste poslova.

Ispod ne može

'Cijene su okvirne i poslodavac može ponuditi i drukčije od navedenih, ali ne niže od minimalne satnice propisane Zakonom', piše u napomeni u SC-ovu cjeniku.

Minimalnu satnicu od 26,56 kuna Studentski centar u Zagrebu odredio je za poslove čišćenja, za rad na porti ili u proizvodnji u raznim industrijskim pogonima te za razne promidžbene poslove, poput rada u pozivnom centru, podjele letaka, hostesiranja i sličnog. Dodajmo da promidžbeni poslovi mogu postići i satnicu od 30 kuna.

Za poslove vezane uz utovar i istovar robe i teške fizičke poslove predložena je satnica od 30 do 35 kuna. Iznimka je čišćenje snijega, za što se predlaže plaćanje od 40 do 50 kuna na sat.

Tko će zaraditi više

Najviše su satnice koje cjenikom predlaže zagrebački SC one iznad 50 kuna. Najmanje tolika trebala bi biti satnica za prevođenje sa stranog jezika na hrvatski, a za obrnuti postupak plaća se 70 kuna. Za programiranje i izradu mrežnih stranica predlaže se studentu plaćati najmanje 60 kuna po satu, a najviše mogu zaraditi oni koji će obavljati poslove konferencijskoga (simultanog) prevođenja – 250 kuna po satu.

– Cijene za poslove koji nisu navedeni u ovom cjeniku Studentskoga centra u Zagrebu određuju se u skladu s vrstom i trajanjem posla, ali obvezno prije njegova obavljanja – navode u SC-u.

19. travanj 2024 17:00