Studentski Lider klub
StoryEditor

Odašiljači i veze: U pogon pušten sustav koji otkriva požar u ranoj fazi

22. Srpanj 2019.
Mate Botica, direktor Odašiljača i veza
Piše:
piše Lider Lider
[email protected]

Tvrtka Odašiljači i veze lani je s Hrvatskim šumama prije ljetne sezone pustila u pogon sustav za rano otkrivanje i prevenciju požara. Sustav čini 86 kamera koje pokrivaju deset kilometara na 43 lokacije, a ove godine planirano je postavljanje kamera na još tri lokacije. Kako nam je nedavno objasnio direktor Mate Botica, ključni je softver koji analizira podatke i uspoređuje sliku po sliku te ih u jednoj sekundi usporedi 24 i vidi svaku promjenu.

Funkcionira tako da se svaka promjena signalizira u nadzornom središtu kao alarm, primjerice, signalizira dim iz auspuha vozila, no dispečer to bilježi kao lažni alarm. Što više bilježi tih lažnih alarma, sustav ih eliminira i tako postaje pametniji. Lani je bilo mnogo manje štete od požara koji su suzbijeni u ranoj fazi. Za taj su sustav Albanija i Crna Gora pokazale veliko zanimanje, kao i Grčka, Italija i Vijetnam.

Druga tvrtka na arapskom tržištu
Na arapskom pak tržištu Odašiljači i veze sudjeluju sa svojom tehnologijom s pomoću koje će distribuirati programske sadržaje britanske konzultantske i marketinške tvrtke Video Green

Na arapskom pak tržištu Odašiljači i veze sudjeluju sa svojom tehnologijom s pomoću koje će distribuirati programske sadržaje britanske konzultantske i marketinške tvrtke Video Green, uključujući i njihova arapskog partnera Meratech. Inače, prošla godina za tvrtku Odašiljači i veze bila je jedna od najuspješnijih. Prihod od 240,2 milijuna kuna za 9,3 posto bio je veći u odnosu na godinu prije, a ostvarena dobit od 44,3 milijuna kuna najviša od 2002. Tvrtka je nastavila ulagati u infrastrukturu i razvoj novih inovativnih usluga, organizacijski se preustrojila i otplatila stare dugove, likvidna je i nije kreditno zadužena. Zbog daljeg razvoja mreže digitalnog odašiljanja slijede velike investicije, no tvrtka je kreditno sposobna.

19. travanj 2024 13:46