Studentski Lider klub
StoryEditor

Održana najveća konferencija mladih hrvatskih istraživača iz znanosti i industrije ‘Mutimir‘

18. Siječanj 2022.

Udruga 'Penkala' šestu je godinu zaredom organizirala najveću godišnju konferenciju mladih hrvatskih istraživača iz znanosti i industrije pod nazivom 'Mutimir'. Dvodnevna konferencija održana je 28. i 29. prosinca 2021. godine u Stubičkim toplicama.

Cilj konferencije jest stvaranje prijateljskih i stručnih interdisciplinarnih veza među hrvatskim istraživačima čime se jača hrvatska znanstveno-istraživačka zajednica. Uz Hrvatsku, najviše sudionika trenutno radi ili studira u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Četrdeset posto sudionika trenutno je na doktoratu, 25 posto radi u industriji, a ostatak su studenti (pred)diplomskih studija i istraživači u postdoktorskom stadiju karijere.

Program konferencije uključivao je, među ostalim:

  • Predavanja o znanstvenom radu; znanstvene komunikacijske vještine (Darko Crnolatac), leadership u znanosti (Sanjin Marion), prilike i mogućnosti EU-a za hrvatsku znanost (Matija Matoković)
  • Okrugli stol o ranom karijernom stadiju u znanosti i industriji na kojem su sudjelovali Gordan Kreković (Visage), Dario Lečić (HRZZ), Dragutin Oreški (CIAL) i Andrija Štajduhar (MEF)
  • Znanstvena predavanja; o utjecaju požara na ekosustav (Domina Delač), o utjecaju istraživačkih laboratorija na okoliš (Petra Vizjak) i o levitaciji i plutanju (Filip Novkoski)

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i pet mladih hrvatskih tvrtki koje rade na razmeđu znanosti i industrije - Gideon Brothers, Visage Technologies, PhishAR, Memgraph i ROMB Technologies. Sve tvrtke imale su priliku predstaviti svoj rad i djelovanje sudionicima konferencije. Na samoj konferenciji su izravno sudjelovali i direktori triju od navedenih firmi - Gordan Kreković (Visage), Ivo Sluganović (PhishAR) i Damjan Miklić (ROMB).

Sljedeća konferencija bit će održana krajem 2022. godine, a sve tvrtke i istraživači koji žele doprinijeti njenom održavanju ili ostalim aktivnostima udruge 'Penkala', mogu se javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

19. travanj 2024 08:49