Studentski Lider klub
StoryEditor

Osječki tim treći među 100 studentskih timova iz 27 država

02. Kolovoz 2020.
Helena Librenjak, Leon Imširovic, Lucija Blazević
Zbog inovativnog rješenja za poboljšanje prometa osječki su studenti u oštroj konkurenciji nagrađeni su na međunarodnom natjecanju koje organizira Atos, globalni lider u digitalnoj transformaciji

Globalni lider u digitalnoj transformaciji​ Atos objavio je pobjednike međunarodnog natjecanja za studente 'Atos IT Challenge'. S inovativnim rješenjem za poboljšanje prometa Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su treće mjesto. Ceremonija dodjele nagrada održana je u sklopu 'Atos Technology Daysa'. Na ovogodišnjem, devetom izdanju natjecanja na temu kooperativne umjetne inteligencije sudjelovalo je sto studentskih timova iz 27 država svijeta.

I novac i prilika

U uži krug izabrano je 16 timova, nakon čega je žiri sastavljen od stručnjaka i Atosovih predstavnika odlučio o pobjednicima.
Studenti sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su zavidno treće mjesto s inovativnim rješenjem za poboljšanje prometa. Riječ je o aplikaciji 'CTC – Cooperative Traffic Control' koja simulira kontrolu semafora s pomoću dubokoga podržanog učenja (engl. deep reinforcement learning –​ DRL).

– Svako raskrižje produljuje ili skraćuje trajanje zelenog ili crvenog svjetla ovisno o broju automobila i čekanju u voznom traku. Aplikacija također dobiva informacije s raskrižja u blizini – objasnili su osječki studenti koji su za osvojeno treće mjesto osvojili i novčanu nagradu od 3000 eura, a svakom članu tima ponuđena je i prilika za obavljanje studentske prakse u Atosu te razvoj njihova projekta u suradnji s tvrtkom.

Pobjednik uklanja štetnike

Pobjednici natječaja stižu s malezijskog sveučilišta s inovativnom aplikacijom 'PestKillerBot' koja uklanja štetnike s polja za uzgoj cvjetnica koristeći se dronovima koji nadziru štetnike i prikupljaju podatke, a drugo mjesto pripalo je tehnološkom institutu Estudios Superiores iz Monterreya u Meksiku. Meksički tim razvio je rješenje nazvano 'Digital Water' čiji je cilj isporučiti rješenja za potrošnju vode kućanstvima i poduzećima koja se bave vodoopskrbom. Njegova aplikacija predviđa potrošnju vode i njezinu razinu na branama.

Najavljeno je i novo izdanje natjecanja Atos IT Challenge 2021. Sljedeće godine studenti će imati priliku razviti inovativne koncepte na temu 'Kako digitalno može pomoći u dekarbonizaciji ​nedigitalnog'. 

16. travanj 2024 23:13