02. kolovoz 2020.

Osječki tim treći među 100 studentskih timova iz 27 država

Helena Librenjak, Leon Imširovic, Lucija Blazević   

Zbog inovativnog rješenja za poboljšanje prometa osječki su studenti u oštroj konkurenciji nagrađeni su na međunarodnom natjecanju koje organizira Atos, globalni lider u digitalnoj transformaciji

Globalni lider u digitalnoj transformaciji​ Atos objavio je pobjednike međunarodnog natjecanja za studente 'Atos IT Challenge'. S inovativnim rješenjem za poboljšanje prometa Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su treće mjesto. Ceremonija dodjele nagrada održana je u sklopu 'Atos Technology Daysa'. Na ovogodišnjem, devetom izdanju natjecanja na temu kooperativne umjetne inteligencije sudjelovalo je sto studentskih timova iz 27 država svijeta.

I novac i prilika

U uži krug izabrano je 16 timova, nakon čega je žiri sastavljen od stručnjaka i Atosovih predstavnika odlučio o pobjednicima.
Studenti sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su zavidno treće mjesto s inovativnim rješenjem za poboljšanje prometa. Riječ je o aplikaciji 'CTC – Cooperative Traffic Control' koja simulira kontrolu semafora s pomoću dubokoga podržanog učenja (engl. deep reinforcement learning –​ DRL).

– Svako raskrižje produljuje ili skraćuje trajanje zelenog ili crvenog svjetla ovisno o broju automobila i čekanju u voznom traku. Aplikacija također dobiva informacije s raskrižja u blizini – objasnili su osječki studenti koji su za osvojeno treće mjesto osvojili i novčanu nagradu od 3000 eura, a svakom članu tima ponuđena je i prilika za obavljanje studentske prakse u Atosu te razvoj njihova projekta u suradnji s tvrtkom.

Pobjednik uklanja štetnike

Pobjednici natječaja stižu s malezijskog sveučilišta s inovativnom aplikacijom 'PestKillerBot' koja uklanja štetnike s polja za uzgoj cvjetnica koristeći se dronovima koji nadziru štetnike i prikupljaju podatke, a drugo mjesto pripalo je tehnološkom institutu Estudios Superiores iz Monterreya u Meksiku. Meksički tim razvio je rješenje nazvano 'Digital Water' čiji je cilj isporučiti rješenja za potrošnju vode kućanstvima i poduzećima koja se bave vodoopskrbom. Njegova aplikacija predviđa potrošnju vode i njezinu razinu na branama.

Najavljeno je i novo izdanje natjecanja Atos IT Challenge 2021. Sljedeće godine studenti će imati priliku razviti inovativne koncepte na temu 'Kako digitalno može pomoći u dekarbonizaciji ​nedigitalnog'.