Studentski Lider klub
StoryEditor

Predstavljen CIuK - Prekretnica na Kemijskom odsjeku PMF-a

16. Listopad 2018.

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prošlog je tjedna predstavljen veliki infrastrukturni projekt koji označava prekretnicu u daljnjem radu Kemijskog odsjeka PMF-a.

Svrha projekta je opremanje Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta znanstveno-istraživačkom opremom za provođenje fundamentalnih i primijenjenih istraživanja iz svih područja kemije i povezanih interdisciplinarnih područja. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja Centru izvrsnosti u kemiji (CIuK) odobreno je financiranje u iznosu od 71.620.005,91 kn bespovratnih sredstava osiguranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Konkurentnost i kohezija.

Sredstva će se utrošiti za opremanje četrnaest laboratorija i računalnog centra Kemijskog odsjeka, koji će nakon realizacije projekta biti dostupni za korištenje djelatnicima znanstveno-istraživačkih institucija iz Hrvatske i inozemstva te istraživačima iz gospodarskog sektora.

Realizacija projekta CIuK osigurat će potrebne znanstveno-istraživačke kapacitete za razvoj Kemijskog odsjeka PMF-a u vodeći nacionalni i regionalni centar izvrsnosti iz područja kemije. Suvremeno opremljeni laboratoriji zadovoljit će potrebe ciljanih skupina i krajnjih korisnika, a projekt će dugoročno omogućiti nova znanstvena dostignuća, povezivanje s gospodarstvom, unapređenje ishoda učenja te povećanje mobilnosti istraživača u Europskom istraživačkom prostoru.

Na predstavljanju projekta sudjelovali su Radovan Fuchs kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Katarina Milković, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Gradskog ureda za obrazovanje, a događaj su uveličali i predstavnici akademske zajednice, gospodarskog sektora te studentice i studenti Kemijskog odsjeka PMF-a.

19. travanj 2024 02:52