Studentski Lider klub
StoryEditor

STEM Games - Natjecanje ponovno okuplja studente, ali u virtualnom izdanju

01. Svibanj 2021.
Ovogodišnji ‘STEM Gamesi‘ koncipirani su tako da će studenti u tri dana u interdisciplinarnim timovima s četiri ili pet članova odmjeriti snage u rješavanju zadataka iz sva četiri područja STEM-a: prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike. Ove godinu traju od 6. do 8. svibnja i održat će se u obliku natjecanja u znanju

Međunarodno natjecanje studenata STEM područja 'STEM Games' vraća se studentima nakon što je prošlogodišnje izdanje moralo biti otkazano zbog epidemiološke situacije, koja još uvijek traje. Upravo zbog toga, ovogodišnje se natjecanje adaptiralo te se vraća u punoj snazi, ali u online verziji pod nazivom 'STEM Games Safe Mode'. 'Gamesi' ove godine traju od 6. do 8. svibnja, a održat će se u obliku natjecanja u znanju.

Ovogodišnji 'STEM Gamesi' koncipirani su tako da će studenti u tri dana u interdisciplinarnim timovima od četiri ili pet članova odmjeriti snage u rješavanju zadataka iz sva četiri STEM područja: prirodoslovlje (science), tehnologija (technology), inženjerstvo (engineering) i matematika (mathematics).

Prilogodba daje rješenja

Fokus ovogodišnjeg natjecanja ili generalna tema koja će se provlačiti kroz cijelo natjecanje ove je godine nazvana 'Dare to Adapt', a kojom organizatori žele naglasiti važnost prilagodbe i interdisciplinarnosti u borbi s pandemijom koja nas je podsjetila da iz najtežih problema izranjaju najmaštovitija rješenja.

– Cijela novonastala situacija ukazuje nam i na to da koliko god se mi trudili izbjegavati nedaće, upravo njima dugujemo svoje postojanje jer je upravo zahtjev za prilagodbom i razvijanjem otpornosti ona sila koja pokreće evoluciju. Stoga svim sudionicima 'STEM Gamesa' poručujemo: usudite se prilagoditi – poručuju organizatori i dodaju kako pozivaju sve da razmišljaju o interdisciplinarnosti timova te da u tim spoje članove s različitih fakulteta kako bi lakše prolazili zadatke i stizali do kvalitetnih rješenja.

Natjecanje organiziraju studenti za studente te iako je usmjereno na studente STEM područja, koji dolaze s FER-a, FSB-a, FERIT-a, MATHOS-a, FESB-a, FSRE-a, ETF-a SA, TVZ-a, PMF-a ZG, PMF-a Split i drugih institucija, organizacijski tim čine i studenti koji dolaze iz širokog spektra područja i institucija.

Studenti za studente

Važan dio organizacije čine i članovi stručnog tima za znanje koji osmišljavaju zadatke za natjecanje, a i oni dolaze iz raznih institucija i sveučilišta poput Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Instituta Ruđer Bošković, Elektrotehničkog Fakulteta u Sarajevu, Sveučilišta u Rijeci te Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

– Iako se sad već nadaleko poznato natjecanje neće održati u svom izvornom obliku, vjerujemo da će studenti ponovno prepoznati njegovu vrijednost i iskoristiti ga na najbolji mogući način kako bi se u ovim pomalo nezahvalnim vremenima povezali s drugim studentima STEM područja i mentorima iz industrije i akademske zajednice – zaključuju iz organizacije natjecanja.

14. travanj 2024 07:32