Studentski Lider klub
StoryEditor

Student FSB-a osvojio zlatnu medalju na sajmu inovacija u Njemačkoj

28. Studeni 2019.
Šime Grbić, student FSB-a
Inovativni rad studenta Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Šime Grbića ‘Autonomous vehicle driven by pneumatic muscles‘ osvojio je zlatnu medalju i diplomu u kategoriji inovacija sa sveučilišta na sajmu koji je ove godine održan u Nürnbergu

Na ovogodišnjem sajmu inovacija IENA 2019., koji se održao u Nürnbergu u Njemačkoj, inovativni rad studenta Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Šime Grbića 'Autonomous vehicle driven by pneumatic muscles' osvojio je zlatnu medalju i diplomu u kategoriji inovacija sa sveučilišta.

Šime Grbić student je druge godine diplomskoga studija strojarstva na FSB-u, na smjeru Mehatronika i robotika, a inovativni rad koji je nagrađen na 71. međunarodnom sajmu inovacija u Nürnbergu IENA 2019 ostvario je pod mentorstvom prof. dr. sc. Željka Šituma.

Pneumatski mišići

– Moj projekt izrađen je za potrebe završnog rada uz potporu prof. Željka Šituma te Udruge mehatroničara na fakultetu. Riječ je o vozilu na alternativni pogon, odnosno u ovom slučaju na stlačeni zrak. Za aktuatore su izabrani pneumatski mišići zbog nekih prednosti koje imaju nad pneumatskim cilindrima, također je i skretanje izrađeno pneumatski. Vozilo ponajprije služi kao demonstracija tehnologije i znanja, ali svoju primjenu može naći u posebnim atmosferama ili u pogonima gdje ima stlačenog zraka. Mislim da su ove kvalitete rada prepoznate i na natjecanju te je zato nagrađeno medaljom – objasnio je Šime.

Inovativni Hrvati

Međunarodni sajam inovacija u Nürnbergu najstariji je međunarodni sajam toga tipa u Europi, na kojemu Hrvatska sudjeluje od 1993. Ove je godine Hrvatska bila zemlja partner te se predstavila s 23 inovacije iz industrije, sa sveučilišta te onima pojedinačnih izlagača. Na sajmu IENA 2019 sudjelovalo je više od 800 izlagača iz više od 40 zemalja, a hrvatski su inovatori osvojili deset zlatnih, četiri srebrne i dvije brončane medalje te šest posebnih nagrada.

Također, hrvatskim je inovatorima ove godine pripala i Grand Prix nagrada Udruženja europskih inovatora te Velika nagrada AFAG organizatora sajma. Nastup hrvatskih inovatora organiziran je uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG-BICRO-a, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske zajednice tehničke kulture. 

23. travanj 2024 20:23