Studentski Lider klub
StoryEditor

Studenti ekonomije tijekom ljeta u Erste banci treniraju meke vještine

30. Lipanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

U Erste&Steiermärkische Banku (Erste banka) počela je još jedna ‘Generalna proba’ – program stručne prakse za studente ekonomskih smjerova iz Zagreba i Rijeke. Program će trajati do 15. rujna, odnosno tijekom tri ljetna mjeseca, 40 sati na tjedan, a studenti će osim edukacijskog dijela koji se sastoji od uvodnog predavanja i treninga mekih vještina raditi i s mentorima te će biti uključeni u rad organizacijskih jedinica. U ovogodišnju praksu uključeno je devet studenata kojima će biti isplaćena i naknada u iznosu od 1600 kuna mjesečno. Studenti koji studiraju u Zagrebu svoju će praksu obavljati u Erste banci u Zagrebu, dok će se studentima iz Rijeke praksa osigurati u Erste banci u Rijeci. Među njima su i studentica ekonomije iz Rijeke Ivana Katar te student ekonomije iz Zagreba Darko Petrinec. Ivana je, kako sama kaže, došla naučiti nešto praktično: – Vjerujem da ću nakon toga brže i lakše napredovati u karijeri – smatra Ivana.

Redoviti i odlični studenti

Darko Petrinec počinje u području EU deska zbog toga što je, napominje, područje fondova EU jako bitno i što se dosta novca može povući i iskoristiti za brojne projekte koji nam se nude. Studenti ekonomskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci svoje prijave morali su poslati od 1. ožujka do 30. travnja, a uz životopis, prijepis ocjena i potvrdu o redovitom studiranju, morali su napisati i esej na temu ‘Postignuće kojim se najviše ponosim’. Na program su se mogli prijaviti svi redoviti i odlični redoviti studenti prve godine diplomskog studija ili završne godine preddiplomskog studija ekonomskog usmjerenja u Zagrebu i Rijeci, a prije samog angažmana studenti su prošli selekcijski proces kojim su se odabrali najbolji. Erste banka program provodi drugu godinu zaredom kako bi studenti naučena znanja s područje ekonomije primijenili u poslovnom okruženju banke. Kako bi se mogli uključiti u praksu, studenti su morali poslati prijave te proći selekcijski proces, pri čemu su odabrani najbolji.

Mogućnost radnog mjesta

– Cilj je programa ‘Generalne proba’ studentima završnih godina ekonomskog usmjerenja dati praktično iskustvo u stvarnom poslovnom okruženju. Za svakog studenta odredili smo educiranog mentora. Dodatno, studenti prolaze naš program svladavanja mekih vještina. Nakon završetka programa studentima koji zadovolje radom i zalaganjem ponudit ćemo nastavak profesionalne karijere – ističe Vladimir Dujić, voditelj Službe selekcije i razvoja Erste banke. Cilj je, drugim riječima, studentima predočiti stvarni poslovni život, što uključuje praktičan rad i prve male, ali prave odgovornosti. Takvi programi poslovnog osposobljavanja, osim što su neophodni, imaju nemjerljivu vrijednost za budućnost studenata. Na posljetku, većina studenata koja je prošle godine prošla ‘Generalnu probu’ ostala je raditi u Erste banci.

28. travanj 2024 09:44