Studentski Lider klub
StoryEditor

Studenti sportaši osmislili uređaj za poboljšanje performansi na treninzima

29. Svibanj 2021.
Sportreactov tim: Anto Širić, Ivan Josipović i Andrej Kedveš
Sustav senzora za treninge proizvod je ‘startupa‘ Sportreact u čijem su timu student mehatronike na TVZ-u i prvak Hrvatske u ‘kickboxingu‘ Anto Širić, svjetski viceprvak u ‘kickboxingu‘ i student ZVU-a Andrej Kedveš te rekreativac i kreativni strateg Ivan Josipović. Njihov uređaj pomoći će drugim sportašima da lakše i jeftinije postignu velike sportske rezultate.

Tehnologija je danas neizostavan pomoćni alat u svim sferama života, pa tako i u sportu. Znaju to i članovi startupa Sportreact, inače i sami sportaši, čiji sustav senzora za treninge sada pomaže drugim sportašima da lakše i jeftinije postignu velike sportske rezultate. Kako bi sportaši uspjeli poboljšati svoje reflekse, osmislili su pristupačan sustav senzora za razvoj i testiranje sportskih performansi priključen na mobilnu aplikaciju.

S nagradom u posao

– Misli se da su profesionalni sportsko-tehnološki uređaji dostupni samo 'najvećima'. Mi želimo da takvi uređaji budu dostupni svima onima koji žele biti 'najveći' – kaže Anto Širić, CEO i suosnivač Sportreacta, za uređaj koji je nastao na zahtjev njegova trenera kickboxinga.

On je, naime, htio jeftiniju verziju sličnih skupih i nedostupnih uređaja. Sportreactov komplet od osam uređaja stoga će stajati 'samo' od 150 do 200 eura.

Njihova poslovna priča počela je sa studentskim natjecanjem 'SMARTUP' na kojem su prvi put predstavili svoj uređaj i osvojili 6000 kuna. Kako govori Širić, tada je to bio uređaj u kutijama s mnogo žica. Prošle su godine na zagrebačkom 'Startup Factoryju' osvojili nagradu od 100.000 kuna i zahvaljujući osvojenom novcu razvili danas visokokvalitetan uređaj.

U potrazi za investitorom

– Milisekunde često znaju biti presudne u ostvarenju vrhunskih sportskih rezultata. Odgovor na goleme zahtjeve sportskih performansi krije se u milisekundama. Bitan je svaki dio vremena, i onaj najmanji. Ta jedna reakcija na udarac, loptu, okret, asistenciju, taj jedan posto može promijeniti ishod borbe, utrke ili utakmice. Sportreact donosi tih jedan posto – ističe Širić.

U idućih nekoliko godina njihov je cilj pokoriti domaće tržište, a zatim i europsko i američko. Trenutačno završavaju beta-verziju uređaja koju će isporučiti zainteresiranima za testiranje proizvoda i prvim kupcima. Pregovaraju s nekoliko lokalnih i stranih sportskih klubova, a u potrazi su i za sjemenskom (seed) investicijom koja bi im omogućila daljnji razvoj, izbacivanje uređaja na tržište i proizvodnju.

18. travanj 2024 22:07