Studentski Lider klub
StoryEditor

Studentica Lana Matičević uskočila u pomoć učiteljima i profesorima

29. Ožujak 2020.
Lana Matičević_1

Studentica Lana Matičević uskočila u pomoć učiteljima i profesorima

Studentica prve godine diplomskog studija njemačkog jezika, književnosti i pedagogije na Sveučilištu u Zadru Lana Matičević brzo je reagirala kada su se zatvorile škole i fakulteti u Hrvatskoj zbog pandemije COVID-a 19. Inače se bavi volontiranjem, pa joj za ovu ideju nije trebalo puno, a ideja je jednostavna, ponuditi besplatne instrukcije svima kojima je potrebno.

- U grupi na Facebooku Instrukcije 13. ožujka sam objavila kako ću naredna dva tjedna, a po potrebi i duže davati besplatne instrukcije iz njemačkog jezika kako bih izašla u susret učenicima i roditeljima. Nisam bila ni svjesna da će se to preko noći pretvoriti u projekt, koji trenutno uspješno vodim s Udrugom Degombo, kojima se ovim putem i zahvaljujem. Nakon nekih početnih teškoća, javilo se preko 50 volontera te smo se uspjeli organizirati u izrazito kratkom roku kako bi sve bilo spremno za ponedjeljak, kada je počela online nastava – objašnjava Lana.

Instrukcije su organizirane putem Slack aplikacije, instruktori su podijeljeni po svojim područjima i za sada su svi veoma zadovoljni kako stvar funkcionira.

- Platforma trenutno izvrsno funkcionira i možemo reći da nam se roditelji već javljaju sa svojim nedoumicima oko nekih zadaća i zadataka. Našu vrijednu skupinu volontera čine u velikom broju studenti, ali imamo i nastavnike te stručnjake koji se bave određenim strukama, poput informatike – kaže Lana.

Način rada je vrlo jednostavan: roditelji se prijave na platformu/aplikaciju Slack, odaberu područje s kojim imaju problema (npr. matematika), uslikaju zadatak i zatim ga postave u aplikaciju.  Nakon toga prvi slobodni volonter se javi i ulazi dalje u komunikaciju s roditeljem.

-Na taj način smo rasteretili volontere koji mogu fleksibilno sudjelovati u našem projektu – objašnjava.

Za kraj, Lana kaže kako su prvenstveno tu kako bi olakšali profesorima i nastavnicima posao i pomogli roditeljima i učenicima.

-Vjerujemo da je iznimno teško u ovoj situaciji biti učitelj. Ovim putem želimo pohvaliti i zahvaliti svim nastavnicima, profesorima, stručnim suradnicima i cijelom MZOS sto su se uhvatili u koštac s problemom i što su napravili svoj posao najbolje što su mogli, a može se zaključiti da je taj posao zaslužio ocjenu odličan (5). Hvala im na tome, jer su sada dokazali, da nastavnici i profesori zaista daju cijelog sebe u posao učitelja te se zbog toga često govori da je učiteljski poziv ujedno i životni poziv – zaključila je Lana Matičević.

20. travanj 2024 06:15