Studentski Lider klub
StoryEditor

Studentska akcija izrade zaštitnih maski prerasla u pravu proizvodnju

18. Travanj 2020.
Ideja splitskog studenta o volonterskoj proizvodnji zaštitnih vizira 3D pisačem u samo nekoliko tjedana prerasla je u nacionalnu akciju. Od početka inicijative već je nekoliko tisuća vizira otpremljeno u mnoge bolnice, a sada će volonteri prepustiti posao AD Plastiku koji će proizvesti 50.000 komada i donirati ih diljem Hrvatske

Pandemija koronavirusa uzdrmala je domaće gospodarstvo, ali i još jednom dokazala da smo najsolidarniji kad je najteže. Odličan primjer toga je studentska inicijativa za proizvodnju zaštitnih vizira za hrvatske bolnice. Ideja jednoga splitskog studenta u samo par tjedana prerasla je u nacionalnu akciju koja je ujedinila volontere, tvrtke i institucije diljem zemlje te na kraju završila serijskom proizvodnjom.

Brzo i učinkovito

Hrvatski studentski zbor prije 15-ak dana na svojoj je stranici na Facebooku pozvao studente da se uključe u volontersku proizvodnju zaštitnih vizira koje će donirati medicinskom osoblju. U manje od 18 sati od objave akciji se priključilo 120 studenata i stotinjak 3D pisača, a nekoliko dana poslije više od četiristo pisača u pedesetak naših gradova izrađivalo je vizire.

Radilo se toliko da je počelo nestajati materijala za ispis, ali inicijativu su brzo prepoznale domaće tvrtke, uključile se u akciju i pomogle volonterima da se priča podigne na višu razinu.

I Hrvatska gospodarska komora dala je svoj obol akciji povezujući studente s tvrtkama preko svog Udruženja tekstilne i odjevne industrije. Pozamanterija – MTČ i Odjeća donirale su elastične vrpce potrebne za dovršavanje vizira i tako se pridružile kompanijama poput Ericssona Nikole Tesle, Saponije i AD Plastika koje su također pridonijele inicijativi.

Jamstvo budućnosti

– Veseli nas što smo mogli biti kotačić u ovoj lijepoj priči koja je pokazala da imamo gospodarstvo koje se brzo prilagođava novonastaloj situaciji, ali i da ga krasi veliko srce i osjećaj društvene odgovornosti. Brza reakcija naših tvrtki snažna je poruka da ćemo preživjeti pandemiju i iz nje izaći jači, a studenti koji su sve pokrenuli garancija su svijetle budućnosti –​ istaknuo je HGK-ov predsjednik Luka Burilović.

Od početka inicijative već je nekoliko tisuća vizira otpremljeno u bolnice od Splita do Zagreba, a sada će volonteri prepustiti posao AD Plastiku, koji će proizvesti 50.000 komada i donirati ih diljem Hrvatske, kako bi naše medicinsko osoblje moglo i dalje sigurno raditi svoj posao.

16. travanj 2024 07:11