Studentski Lider klub
StoryEditor

Tvrtka HSM Informatika pokrenula pilot program društvene odgovornosti, dodjeljuju i dvije stipendije

04. Rujan 2020.
Juraj Urbanke direktor HSM Informatik

HSM Informatika, u okviru programa društvene odgovornosti, dodjeljuje dvije stipendije za mlade osobe s invaliditetom u trajanju od godinu dana. Želja je da se ovim projektom pruži podrška jednoj od najranjivijih skupina među mladima, osobama s invaliditetom, da uspješno završe svoje školovanje.

Uvođenje programa društvene odgovornosti, osim pozitivnog društvenog učinka, donosi tvrtkama niz internih i eksternih benefita. Time sve veći broj firmi društveno odgovorne aktivnosti vide kao dio misije svog poslovanja, čineći pozitivni pritisak na ostale tvrtke u ekosustavu.

image
Juraj Urbanke direktor HSM Informatik
foto
Tvrtka HSM Informatika, specijalizirana za implementiranje i distribuiranje softverskih i hardverskih rješenja, usvojila je načela društveno odgovornog poslovanja kao neizostavni dio svakodnevnog poslovanja.

Usprkos COVID pandemiji, tijekom ove godine HSM informatika pružila je financijsku i materijalnu podršku nizu društveno odgovornih projekata u Hrvatskoj i Srbiji.

Primjerice tijekom ove godine pružili su podršku beskućnicima kroz Humanitarnu udrugu Fajter, financijski podržali Sigurnu kuću u Beogradu te omogućili direktnu podršku marginaliziranim skupinama kroz donacije udruzi Lice Ulice.

- Ovu godinu pamtit ćemo još dugo po mnogo toga, a ono što je uvijek bitno zapamtiti jest važnost pružanja podrške drugima. Stoga smo se ove godine odlučili za drugačiji pristup i pokrenuli pilot program društvene odgovornosti uz podršku agencije Brodoto. Na taj način stvaramo okvir za sustavno pružanje podrške ranjivim skupinama, s obzirom na realne potrebe lokalne zajednice. Program je u toku, a počiva na ciljevima pružanja podrške beskućnicima i osobama na rubu siromaštva, mladim osobama s invaliditetom te najpotrebitijima u okviru COVID krize i potresa u Zagrebu -  naglasio je Juraj Urbanke, direktor HSM Informatika.

Tvrtkama u regiji koje žele prilagoditi poslovni model i poslovati na načelima društvene odgovornosti u pravilu je potrebna stručna podrška, od mapiranja lokalnih inicijativa, umrežavanja, kreiranja strateškog okvira suradnje i preporuka pa do implementacije programa društvene odgovornosti.

image
Damir Šoh, direktor agencije Brodoto
foto
 Agencija Brodoto strateški pruža podršku upravo u ovom segmentu te je pokrenula “NAŠIH 1%” - prvu regionalnu inicijativu za umrežavanje dionika, kreiranje programa društvene odgovornosti i ostvarenje sustavnog društvenog utjecaja.

Ciljevi inicijative su pružanje sustavne podrške društveno odgovornim projektima u lokalnim zajednicama i regiji, poticanje tvrtki da se okrenu načelima društveno odgovornog poslovanja kao globalnom trendu s višestrukim benefitima te umrežavanje dionika kako bi se ostvario strukturirani društveni utjecaj u područjima u kojima je to najviše potrebno.

- Svaka tvrtka ima jedinstvene karakteristike te je nužno razviti jedinstven pristup društveno odgovornim aktivnostima koji bi uključivao komponente održivog razvoja u postojeći model, s mogućnošću praćenja ostvarenog učinka. HSM Informatika je prepoznala ovu činjenicu te smo krenuli kreirati pilot program na temelju procjene poslovnih pokazatelja i vizije poslovanja. Pritom je ključan element mapiranje društveno odgovornih projekata u lokalnoj zajednici, stvaranje obostranog povjerenja i kreiranje jedinstvenog pristupa suradnji u pojedinom segmentu.
S obzirom na navedeno, pilot program je svojim aktivnostima fokusiran na doprinos ispunjenju sljedećih globalnih ciljeva održivog razvoja do 2030. godine - iskorjenjivanje siromaštva, kvalitetno obrazovanje i smanjenje nejednakosti - objasnio je Damir Šoh, direktor agencije Bodoto.

Naredne aktivnosti u okviru pilot programa uključuju natječaj za dodjelu stipendija mladima s invaliditetom.

Na natječaj se mogu prijaviti svi redovni učenici i studenti, a bit će otvoren od 7.-20. rujna. Detalje o natječaju možete saznati na linku.

- Ovim putem pozivamo sve mlade osobe s invaliditetom da iskoriste priliku, prijave se na natječaj te osiguraju podršku za kvalitetniji nastavak školovanja. Također, pozivamo društveno odgovorne tvrtke da se pridruže ovakvim inicijativama i, ako su u mogućnosti, same pokrenu slične kako bismo kao društvo kontinuirano i sustavno pružali podršku razvoju mladih”, zaključuje Juraj Urbanke, direktor HSM Informatika.

 

18. travanj 2024 21:48