Studentski Lider klub
StoryEditor

U Lipiku će se obrazovati programeri umjetne inteligencije

08. Svibanj 2021.
Dejan Iličić
Prošle godine u Lipiku je osnovan Centar umjetne inteligencije, a upravo potpisan sporazum s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu omogućit će jačanje Centra i povezivanje s akademskom zajednicom. Slijedi i pokretanje poduzetničkog inkubatora UI-ja

Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu potpisali su potkraj travnja 'Sporazum o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima' s Gradom Lipikom. Motiv za potpisivanje tog sporazuma je nedavno pokretanje programa osposobljavanja za programera umjetne inteligencije u Centru umjetne inteligencije Lipik.

Inače, Centar umjetne inteligencije Lipik (AI Center Lipik) osnovan je 2020. godine, a unutar njega djeluje Edukacijski centar umjetne inteligencije koji provodi edukacije i osposobljavanja, a uskoro će i poduzetnički inkubator umjetne inteligencije, koji će pružati smještaj i podršku tvrtkama koje se bave programiranjem i umjetnom inteligencijom.

Jedinstveni projekt

Putem suradnje Centra umjetne inteligencije Lipik i Grada Lipika s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu pokrenut će se daljnje jačanje centra i njegovo intenzivnije povezivanje s akademskom zajednicom i industrijskim sektorom.

Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne agencije LIRA i idejni začetnik projekta AI Centre Lipik, kaže da je riječ o jedinstvenom projektu kakvog u Europi još nema. Iličić dodaje da je u planu pokretanje i poduzetničkog inkubatora i akceleratora umjetne inteligencije u Lipiku te da su već sada u razgovorima s nekim većim tvrtkama koje su zainteresirane za kadrove koji se osposobljavaju u Centru u Lipiku.

Također, u planu je, kako navodi Iličić, do 2023. godine otvoriti i srednju školu u kojoj bi se učenici obrazovali za primjenu umjetne inteligencije, kao i sveučilišni kampus.

Dobrodošla pomoć

Dekan FSB-a Dubravko Majetić istaknuo je da će Fakultet u toj suradnji imati savjetodavnu ulogu te da će pomagati u opremanju laboratorija u svrhu realizacije istraživačkog rada, ali i u izgradnji kurikula.

Sporazum su potpisali lipički gradonačelnik Vinko Kasana, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Dubravko Majetić i prodekan za znanost i vanjsku suradnju Fakulteta prometnih znanosti doc. dr. sc. Marko Šoštarić. Svečanosti potpisivanja prisustvovali su rektor Sveučilišta Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, direktor Centra umjetne inteligencije Lipik Dejan Iličić te počasni konzul Republike Moldavije Emil Solenički. 

18. travanj 2024 00:05