Studentski Lider klub
StoryEditor

Veleučilište u Bjelovaru među vodećima prema povlačenju sredstava iz programa Erasmus+ u Hrvatskoj

04. Rujan 2021.
Projektni tim 'BADGE'​ u sklopu programa Erasmus+
U programima mobilnosti Erasmus+ osim studenata sudjeluju i profesori. Studenta mehatronike Sebastijana Kosa sudjelovanje u jednom od programa potaknulo je na ulazak u poduzetničke vode

U odnosu na ukupan broj studenata Veleučilište u Bjelovaru među prvih je pet visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj prema povlačenju sredstava iz programa Erasmus+. To relativno mlado veleučilište, nastalo 2017. godine, već se može pohvaliti s četrdesetak studenata na razmjeni godišnje, što je priličan broj u odnosu na malo manje od osam stotina upisanih studenata.

– Studentima je omogućena studijska mobilnost na inozemnim visokim učilištima, ali i mogućnost da ostvare mobilnost u svrhu stručne prakse. Budući da provodimo stručne studijske programe, većina naših studenata odlučuje se upravo za mobilnost u svrhu stručne prakse jer na taj način već tijekom studija stječu vrijedna iskustva iz realnog sektora koja su im izuzetno korisna nakon završetka studija kada ulaze na tržište rada – ističe prodekan za nastavu i studente Zoran Vrhovski te dodaje da studentima nude podršku kroz djelovanje Ureda za međunarodnu suradnju, organizaciju Erasmus+ info dana, kao i individualnih savjetovanja.

Konzultacije na daljinu

Veleučilište studentima nudimo i druge oblike mobilnosti poput sudjelovanja u međunarodnim intenzivnim programima, zimskim i ljetnim školama, ali i virtualnih mobilnosti koje su studenti rado prihvatili.

– U proteklome programskom razdoblju Veleučilište u Bjelovaru povuklo je ukupno tri milijuna kuna za projekte mobilnosti studenata i osoblja Erasmus+, a od 2019. sudjelujemo i u dva strateška međunarodna projekta Erasmus+ ukupno vrijedna 3,75 milijuna kuna – objašnjava Erasmusova koordinatorica Ivana Jurković i napominje da su zahvaljujući tom novcu u sklopu projekta 'BADGE' surađivali i s renomiranim stranim sveučilištima kao što su britanski Cambridge University, švedski KTH Royal Institute of Technology, Aristotle University of Thessaloniki u Grčkoj te IMT Mines Albi u Francuskoj.

– U okviru tog projekta ostvareno je 30 virtualnih mobilnosti studenata, održana je razmjena profesora kao pozvanih predavača u okviru zimske i ljetne škole, studenti su aktivno uključeni u projektne aktivnosti i razvoj didaktičkih materijala, a u nadolazećem periodu planirana su studijska putovanja studenata i nastavnika u Grčku te uzvratni posjet tijekom kojega ćemo u Bjelovaru ugostiti studente i nastavnike u okviru intenzivnog programa razmjene – kaže Jurković uz napomenu da broj studenata zainteresiranih za mobilnosti raste svake godine, što djelomično potiču i dolazne mobilnosti studenata i profesora.

Prodekan Vrhovski kaže da studentima olakšavaju i tako što im tijekom razmjene organiziraju konzultacije na daljinu da bi nakon povratka uspješno svladali gradivo.

Od razmjene do posla

Njihova studenta mehatronike Sebastijana Kosa Erasmus je čak odveo u poduzetničke vode. On je, nakon stručne prakse u Grazu, u Bjelovaru otvorio programersku tvrtku Optimus Drive.

– Naime, dok je bio na stručnoj praksi u austrijskom Grazu Sebastijan je dobio poslovnu ponudu koju je morao odbiti jer se odlučio vratiti u Bjelovar završiti studij. No, nakon završetka studija realizirao je poslovnu suradnju s austrijskim poslodavcem za kojeg je radio tri godine. Stečena znanja i vještine iskoristio je za osnivanje vlastite tvrtke u Bjelovaru, a kontakte za širenje poslovanja van hrvatskih granica – priča prodekan te navodi još jedan primjer studentice Računarstva Simone Starčević koja je odmah nakon završetka studija dobila posao u bjelovarskoj podružnici iste tvrtke u kojoj je bila na Erasmus+ praksi.

A s obzirom na uspješnu provedbu Erasmus+ programa, Veleučilištu u Bjelovaru ove je godine produljena Erasmus+ sveučilišna povelja koja im, prema riječima prodekana Vrhovskog, 'omogućuje da i u narednom sedmogodišnjem periodu svojim studentima i osoblju omogućimo sudjelovanje u mobilnostima i međunarodnim projektima'.

18. travanj 2024 17:44