• Pratite nas na:
21. lipanj 2019.

‘Veliki‘ studenti osmislili aplikaciju da financijama pouče ‘male‘ osnovnoškolce

Projekt ‘Financijska pismenost osnovnoškolaca‘, koji se provodi već dvije godine, udruga studenata EFZG-a Ekonomska klinika podignula je na višu razinu. Dosad su posjećivali škole na području Zagreba i poučavali učenike osnovnim financijskim pojmovima. Sada će uz aplikaciju pristup projektu imati škole diljem Hrvatske.

Ekonomska klinika, neprofitna udruga studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, osmislila je i uspješno lansirala edukativnu aplikaciju Ekonomska klinika kojoj je cilj podignuti financijsku pismenost najmlađih članova zajednice.

U igri i priči prilagođenima učenicima od prvog do četvrtog razreda približavaju se osnovni financijski pojmovi s kojima se svakodnevno susreću, a često ih ne razumiju. Putem aplikacije učenici su imali priliku steći nova znanja te ih usporediti sa svojim vršnjacima.

Doznajemo da su najvišu razinu financijske pismenosti pokazali učenici Osnove škole Otona Ivekovića i Osnovne škole Mladost iz Zagreba. Učenici koji su pokazali zavidnu razinu znanja i našli se među prvih deset najboljih osvojili su vrijedne nagrade pod pokroviteljstvom Privredne banke Zagreb (PBZ).

Mali potrošači

– Djeca predstavljaju bitan potrošački segment, odnosno raspolažu određenim iznosom novca koji dobivaju od najbližih članova svoje obitelji, a kojim zatim kupuju različite proizvode i usluge. Uzimajući u obzir i činjenicu da su ujedno budući potrošači, uočili smo da u obrazovnom sustavu još ne postoji predmet kojim se djeci omogućuje stjecanje osnovnog financijskog znanja. Zato smo odlučili dodatno podignuti ljestvicu postojećeg projekta ‘Financijska pismenost osnovnoškolaca‘, u kojem već drugu godinu zaredom predano posjećujemo škole na području Zagreba, razvijanjem ove mobilne aplikacije. Aplikacija je idealno rješenje za sve škole diljem Hrvatske koje nismo u mogućnosti osobno posjetiti, a trenutačno je dostupna na uređajima Android – istaknula je Ivana Divić, voditeljica projekta ‘Financijska pismenost osnovnoškolaca‘.

Članovi Ekonomske klinike napravili su tako veliki iskorak u podizanju standarda formalnog obrazovnog sustava u osnovnim školama diljem Hrvatske pružajući mogućnost stjecanja osnovnog znanja o financijskim pojmovima tijekom nastave.

Učenje u sklopu kviza

Aplikacija se sastoji od dva dijela, onog za odrasle pod nazivom ‘Ekonomska klinika‘ i onoga za djecu koji se zove ‘Kviz‘. Kviz ima 14 razina, i svaka se nadovezuje jedna na drugu, od lakših prema težim pojmovima iz područja ekonomije te je potpuno prilagođena navedenoj dobi. Kviz se sastoji od dva dijela: prvi je vježba kojom djeca uče nove pojmove i savladavaju gradivo, a drugi je natjecateljski. Tako će deset najbolje rangiranih učenika osvojiti poklon-bon od petsto kuna pod pokroviteljstvom Privredne banke Zagreb.