Studentski Lider klub
StoryEditor

ZŠEM među 200 najboljih MBA programa u svijetu te među 60 najboljih u Europi

13. Rujan 2021.
Mato Njavro

Britanska savjetodavna institucija za visoko školstvo Quacquarelli Symonds (QS) vrlo je cijenjena u svijetu, a svake godine provodi rangiranje svjetskih i europskih sveučilišta i fakulteta. Zagrebačka škola ekonomije i managementa, koja je 2013. godine AACSB akreditacijom ušla među 5 posto najboljih poslovnih škola u svijetu, i ove je godine potvrdila da je međunarodno relevantna, stoji u priopćenju.

ZŠEM je ponovno uvršten u prestižnih top 200 MBA (Master of Business Administration) programa u svijetu te je izlistan među top 60 MBA u Europi.

Rangiranje QS-a počiva na ocjenama 42.639 akademika koji ocjenjuju akademsku reputaciju sveučilišta diljem svijeta te 53.792 poslodavaca koji svoje ocjene daju na temelju kvalitete alumnija pojedinih studija koji se zapošljavaju u gospodarstvu. Uza sve to, QS ocjenjuje i publiciranje znanstvenih članaka, poduzetništvo studenata i alumna, zapošljivost studenata te povrat na ulaganje školarine i međunarodnost.

ZŠEM je prema zapošljivosti studenata među TOP 120 MBA programa u svijetu te je u svjetskih TOP 130 MBA programa prema međunarodnosti.

Rezultati rangiranja sastavljeni su na temelju zapošljivosti (40 posto), poduzetništva i ishoda bivših studenata (15 posto), povrata ulaganja (20 posto), vodstva misli (15 posto), raznolikosti (10 posto).

ZŠEM MBA program osmišljen je kako bi potaknuo razmišljanje o trenutnim i budućim izazovima u menadžmentu i poslovnome svijetu. Vještine vođenja kod studenata razvijaju se kroz više dimenzija, što uključuje razvijanje strategije, procesa, organizacijskog ponašanja i etičkog vođenja poduzeća.

  • ZŠEM je postigao 96,5 od 100 bodova za Payback month (povrat ulaganja), naime, potrebno je 27 mjeseci da u potpunosti vratite troškove školarine, što je manje od prosjeka u svijetu – 43 mjeseca
  • 8 posto ZŠEM MBA alumna pokreće vlastiti posao, što je više od globalnog prosjeka od 5 posto
  • 41 posto međunarodnog nastavnog osoblja
  • 81 posto nastavnog osoblja na ZŠEM-u ima doktorat

Na ZŠEM-u ističu kako su ponosni zbog velikog uspjeha svoga MBA studija koji je prepoznat i ocijenjen među 150 do 200 najboljih programa u svijetu. ZŠEM je prva visokoškolska ustanova iz Hrvatske kojoj je uspjelo ući u jedno od najprestižnijih svjetskih rangiranja (QS).

ZŠEM je povezao struku, vještine i znanost te tako dobio ono što traži gospodarstvo – specijalizirane MBA koncentracije u managementu, marketingu, financijama i bankarstvu, računovodstvu, reviziji i porezima, ljudskim potencijalima, upravljanju lancem opskrbe te turizmu, ugostiteljstvu i događanjima.

– Izuzetno smo ponosni što smo potvrdili našu poziciju u TOP 200 svjetskih MBA programa. Zahvalan sam našim alumnima, predavačima, studentima i svima onima koji su svojim trudom i radom pridonijeli ovom uspjehu. Posebno sam zahvalan poslodavcima koji su nas prepoznali kao poslovnu školu koja obrazuje kvalitetne zaposlenike na europskoj i svjetskoj razini. ZŠEM je posvećen kvaliteti na svim poljima, razvoju međunarodno obrazovanih nastavnika, no u središtu su uvijek studenti koje konstantno potičemo da ostvare svoj puni potencijal i razvijaju talente – istaknuo je dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa dr. sc. Mato Njavro.

20. travanj 2024 06:20