Ukratko
StoryEditor

765. godina od spomena imena Kutina

11. Studeni 2021.
Zlatko Babićfoto Picasa

Ime Kutina prvi se puta spominje 10. studenoga 1256. godine u Povelji ugarsko-hrvatskoga kralja Bele IV. Tim je povodom u srijedu 10. studenog održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kutine uz uzvanike iz Hrvatskog sabora, Sisačko-moslavačke županije, predstavnike gradova i općina u SMŽ i šire, zamjenika gradonačelnika Dimitrovgrada Yashu Minkova i delegaciju iz Dimitrovgrada te predstavnike društvenog, političkog, kulturnog i gospodarskog života grada Kutine.

U sklopu Sjednice prikazan je i film sa najvažnijim postignućima, gradnji dječjeg vrtića i višenamjenske zgrade, ulaganja u prometnice, kulturu, društvenu i drugu infrastrukturu te turističke i druge sadržaje. Kako su istaknuli i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Petir i izaslanik predsjednika Vlade RH i zamjenik župana SMŽ Mihael Jurić, Kutina je nositelj gospodarske aktivnosti u SMŽ te su se u posljednjih nekoliko godina intenzivirala ulaganja u gospodarstvo i stvaranje pozitivne poslovne klime. U posljednje dvije godine 20-ak pritvatnih investicija realizirano je u samom gradu, dok Industrijsko-logistička zona kao strateški projekt Grada nudi mogućnost realizacije projekata za koji je potrebna veća dostupna površina.

image

Svečana sjednica 2021.

foto Picasa

Sa četiri poduzetničke zone i jednom industrijsko-logističkom, Kutina nastoji unaprijediti status Grada tehnologije te privući mlade na ostanak, ali i dolazak. Bitno je istaknuti kako je od 2017. godine uz napore gradonačelnika Zlatka Babića jedna od većih tvrtki u Kutini Ziegler otvorila svoj proizvodni pogon u Kutini s oko 100 zaposlenika.

– Unatoč pandemiji rast gospodarstva nije stao te slične rezultate Kutina bilježi i danas. Trenutna vrijednost projekata koji su u realizaciji premašuje 600 milijuna kuna te se nadam kako ćemo i dalje, uz potporu, suradnju i timskim radom stvarati Kutinu po mjeri svakog Kutinčana – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić na Svečanoj sjednici.

U sklopu Dana grada Kutine 10. studenoga Turistička zajednica grada Kutine osvijetlila je zgrade u centru grada, pa su posjetitelji imali prilike vidjeti Muzej Moslavine, Galeriju Muzeja Moslavine, park kestenova te gradsku upravu u novom ruhu. Park kestenova bio je centar osvjetljenja, gdje je svako osvijetljeno stablo činilo prekrasnu sjajnu galeriju na otvorenom.

U samom središtu parka posjetitelji su mogli uživati u ugodnoj atmosferi uz glazbeni gastro kutak, koji je obuhvaćao gastro delicije od kestena, pa su tako mogli kušati mousse od kestena i vina te Kesten lollipop. Kuhano vino i čaj obogatili su ponudu gastro kutka, koja je bila dobra podloga uz glazbenu pratnju mladih glazbenika. Također, imali su priliku stvoriti lijepe fotografije za uspomenu u jednoj od tri instalirane svjetleće kupole. Muzej Moslavine i Galerija muzeja Moslavine su u tom razdoblju bili otvoreni i besplatni za sve posjetitelje, a u istom razdoblju su se mogli pridružiti puštanju lampiona dobrih želja u organizaciji Zaklade Sandra Stojić na Trgu dr. Franje Tuđmana.

19. travanj 2024 20:34