Ukratko
StoryEditor

Agencije članice HURA-e u pandemijskoj 2020. godini očuvale zaposlenost i ostvarile prihode od 1,75 milijardi kuna

11. Studeni 2021.
Anđela Buljan Šiber, predsjednica Uprave HURA-efoto Jurica Galoic/Pixsell

Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA), vodeća strukovna udruga u sektoru tržišnih komunikacija u Hrvatskoj, koja okuplja neke od najboljih i najnagrađivanijih agencija (53) koje djeluju u Hrvatskoj, pripremila je godišnju analizu poslovnih rezultata svojih članica. O njihovu značaju za hrvatsku industriju i gospodarstvo govori i činjenica da zastupaju čak tri četvrtine ukupnih oglašivačkih budžeta u zemlji.

Unatoč neizvjesnosti 2020. godine, obustavljanju ulaganja i drastičnim financijskim gubicima s kojima su se susreli brojni sektori kojima upravo članice HURA-e pružaju svoje usluge, ukupni prihodi agencija koje se bave tržišnim komuniciranjem i zakupom medija u kriznoj su 2020. godini iznosili 1,746 milijardi kuna, pokazala je analiza u kojoj su korišteni javno dostupni podaci u bazi FINA-e (info.BIZ). U trenucima tržišnih previranja na svjetskoj razini, domaća je komunikacijska industrija pokazala snagu i stabilnost te važnost za cjelokupnu gospodarsku sliku zemlje.

U odnosu na prethodnu 2019. godinu, u 2020. godini dogodio se pad od 4,6 posto. U kontekstu prihoda iz inozemstva, ukupni prihodi od izvoza u 2020. godini pali su za gotovo 10 posto u odnosu na 2019. godinu. Naime, u 2019. godini izvozni prihodi agencija članica iznosili su visokih 358 milijuna kuna, dok su u 2020. godini iznosili nešto manje, odnosno 323 milijuna kuna prihoda iz inozemstva. Ovim rezultatom domaće agencije pokazuju da su kvalitetom i kreativnošću svojih usluga itekako relevantna točka europske, ali i globalne karte.

HURA U BROJKAMA: 2020. GODINA

53 agencije članice

Ukupni prihodi HURA-inih članica: 1,746 milijardi kuna

Prihodi iz inozemstva HURA-inih članica: 323 milijuna kuna

Broj zaposlenih u HURA-inim agencijama: 1061

– Ponosna sam što naše članice pokazuju da, bez obzira na izazove na tržištu i unatoč padu prometa, čuvaju radna mjesta – izjavila je Angela Buljan Šiber, predsjednica uprave HURA-e.

Podsjećamo, u 2020. su godini interna istraživanja prognoza članica pokazivala devastirajuće predikcije za poslovanje, a kao glavne poteškoće članice su isticale nesigurnost, otkazivanje suradnji i projekata te neophodnost hitnog osmišljavanja novih pristupa poslu. Da je većina članica ipak uspjela prilagoditi se, osmisliti nove usluge i optimizirati poslovanje najbolje pokazuju ostvareni ukupni rezultati, koji su bolji od predviđanja. Važno je istaknuti da su se tijekom godine događale fluktuacije u zapošljavanju, no agencije su poslovanje stabilizirale, oporavile su se od početnih udara i nastavile razvijati te su, gledajući cijelu godinu na razini industrije, uspješno očuvale ukupan broj radnih mjesta. Ovi podaci pokazuju stabilnost industrije i daju razlog za optimistične prognoze budućeg poslovanja.

Rezultate analize poslovanja agencija članica u 2020. godini komentirala je i izvršna direktorica HURA-e Dunja Ivana Ballon.

– Nakon prvog lockdowna i realni i javni sektor trudili su se potaknuti potrošnju i vratiti optimizam potrošača. Koliko je marketing bitan za postizanje ovih ciljeva najbolje govori istraživanje Deloittea koje je pokazalo kako jedan euro uložen u oglašavanje generira sedam eura u BDP-u. U HURA-i uporno nismo slušali nestručna mišljenja ni apokaliptična predviđanja, nego smo radili najbolje što smo znali i umjeli te smo iz izuzetno teške godine izašli još povezaniji, s rekordne 53 članice, bez pada broja zaposlenih, bogatiji za dva nova kanska lava u Hrvatskoj i druga međunarodna priznanja, pridruženi svjetskom agencijskom glasu VoxCommu te osnaženi globalnom licencom za IAB Croatia – rekla je Ballon.

image

Dunja Ivana Ballon, izvršna direktorica HURA-e

foto Pixsell

HURA trenutno okuplja čak 53 agencije koje u svom portfelju usluga nude komunikacijsko savjetovanje, oglašavanje, zakup medija, odnose s javnošću, digitalnu komunikaciju te druge aktivnosti vezane uz komunikacijski menadžment te kreativnu i komunikacijsku industriju. HURA-ine članice uz pomoć brojnih aktivnosti HURA-e predstavljaju veliku snagu u podizanju razine kvalitete industrije, poboljšanju njezina ugleda u javnosti te postavljanju visokih standarda struke za sve pripadnike industrije.

19. travanj 2024 03:37