Ukratko
StoryEditor

Dalmatinski pas osvanuo na kovanicama

16. Studeni 2021.

Dalmatinski pas sa svojim crno-bijelim mrljama jedna je od najprepoznatljivijih hrvatskih autohtonih pasmina. Poznat širom svijeta kao omiljeni lik animiranog filma „101 Dalmatinac“, popularan je među svim generacijama. Međunarodna kinološka federacija (FCI) 1994. godine priznala je dalmatinskoga psa kao autohtonu hrvatsku pasminu a hrvatsko porijeklo pasmine zasnovano je na slikama i zapisima iz crkvenih kronika još iz 16. stoljeća.

Zašto pas na kovanici?

Kako bi obilježila ovu međunarodno priznatu pasminu, Hrvatska narodna banka je na inicijativu Hrvatske kovnice novca izdala prigodne kovanice – dva zlatnika i jedan srebrnjak s motivom dalmatinskog psa. Dalmatinski pas poznat je u cijelome svijetu te je time i svojevrstan ambasador Republike Hrvatske, a kovanice s motivom ove poznate pasmine ujedno su i poseban oblik osnaživanja prepoznatljivosti Hrvatske.

Kovanice su otkovane u Hrvatskoj kovnici novca te su dostupne u tri verzije: zlatnik od jedne unce zlata, zlatnik od 1/16 unce zlata i srebrnjak od jedne unce srebra. Zlatnici pripadaju kategoriji investicijskog zlata te su izrađeni od zlata čistoće 999,9/1000, dok je srebrnjak otkovan u srebru čistoće 999/1000.

image
foto
 
image
foto

Od ideje do otkova

Dizajn svake kovanice započinje s autorovom vizijom. Tako je naš mladi kipar Nikola Vudrag, sada već svjetski poznati umjetnik, u idejno rješenje pretočio prepoznatljive značajke ove pasmine ali i dijelove zemljopisne karte Republike Hrvatske. Mrlje karakteristične za dalmatinskog psa izvedene su u obliku raznih hrvatskih otoka, a reljefno je prikazan i dio kopna, s morskim valovima u pozadini. Autor je surađujući s HKN-om tijekom dugotrajnog procesa pomno razrađivao dizajn kovanice kako bi se na najbolji način posebno istaknule karakteristike ove pasmine, ali i zemlje njena porijekla. Skica je zatim oblikovana u gipsani te potom u 3D model iz kojeg je izrađen alat za kovanje. Kovanice su otkovane u kvaliteti visoki kovnički sjaj te su upakirane u kutije, zajedno s pripadajućim certifikatom koji ovjerava guverner Hrvatske narodne banke.

Pronalazak modela za poziranje

Ovako impozantnu izvedbu psa na kovanici bilo je potrebno usporediti sa živim originalom. Stoga je HKN odlučio fotografirati i same pripadnike vrste, kako bi se utvrdilo koliko je vjerno prenesen izgled pasmine na otkov od srebra i zlata. Za to je bilo je potrebno pronaći vesele dobrovoljce. Tako su u snimanju fotografija za kampanju sudjelovale baka Ira, kćer Una te troje unučadi koji su iz uzgajivačnice Pjegava Sanjaska spremni za poziranje stigli u fotografski studio Branimira Kralja te strpljivo odradili photo session.

Uskoro stiže euro, kovanice kune ostaju trajna uspomena

S obzirom da će uskoro službena hrvatska valuta postati euro, ove su prigodne kovanice jedno od posljednjih izdanja s apoenima hrvatske kune. Investicijski zlatnik od jedne unce dostupan je u ograničenoj seriji od samo 999 komada. Dar je to za posebne prigode kojeg odlikuje numizmatički, kulturološki ali i investicijski značaj. Zlatnik od 1/16 unce manji je gramažom no jednako impozantan. Srebrnjak od jedne unce idealan je dar za sve ljubitelje pasa koji će zasigurno poželjeti barem jedan primjerak za sebe, ili će ga možda pokloniti vlasnicima dalmatinskog psa. Izdavanje ovakvih prigodnih kovanica ujedno je i lijep način kako očuvati uspomenu na hrvatsku kunu u budućnosti, kada ona više ne bude hrvatska nacionalna valuta.

Osigurajte na vrijeme svoj primjerak prigodnih kovanica putem web trgovine Hrvatske kovnice novca te kod prodajnih partnera.

25. travanj 2024 01:21