Ukratko
StoryEditor

Destilerija Aura iz Istre ponovno se okitila svjetskim odličjima

08. Studeni 2021.
Obitelj Sirotić, vlasnici Aure
Najnagrađivanija hrvatska destilerija ne prestaje osvajati zlata diljem svijeta. Dobila je i Master medalju na svjetskom natjecanju

Destilerija Aura stvorila je maestralni džin Karbun koji oduševljava i najprofinjenija nepca. Karbun ove je godine na svjetskom natjecanju ‘World Spirits Award 2021’ osvojio zlatnu medalju, a na ‘The spirits business Gin Masters 2021’ Master medalju.

Svjetski, a naše

Sigurno vam je poznata uzrečica ‘svjetski, a naše’. Baš takav je i džin Karbun koji proizvodi destilerija Aura iz Istre. Destilerija Aura i njezini proizvodi osvajaju prva mjesta na kojem se god natjecanju pojave. Posljednje priznanje u nizu za svoj Karbun Aura je dobila na svjetskom natjecanju ‘World Spirits Award 2021’. I to zlatnu medalju. Pomislili biste da je zlatna medalja veličanstven uspjeh i najvrjednije odličje koje se može dobiti. No, za Auru i njezin Karbun ni zlato nije vrhunac. Naime, džin Karbun Navy strength je na svjetskom natjecanju ‘The Spirits Business Gin Masters 2021’ osvojio Master medalju. Ona je vrjednija od zlatne po tome što je dobiva jedino proizvod koji svi suci na natjecanju ocijene bodovima za zlatnu medalju.

– Velik je to uspjeh, među svjetskim džinovima osvojiti tako vrijednu nagradu. Dugo sam radio na našem džinu, učio i isprobavao razne varijante proizvodnje i kombinacije začina, sve dok nisam bio potpuno zadovoljan rezultatima. Ovo priznanje potvrda je toga da sam ga izveo na pravi put – rekao je Mišel Sirotić, vlasnik i direktor Aure.

Ni na domaćim natjecanjima Karbun ne posustaje – okitio se zlatnom medaljom na ‘Vinistri’.

Neprestana ulaganja i usavršavanja

Tajna uspjeha džina Karbun Navy strength krije se u snazi njegovih okusa i umijeću onih koji sve te okuse sjedinjuju u veličanstvenu tekućinu. Rezultat je neprestanog rada, ulaganja, truda i usavršavanja. Karbun Navy strength je prvi hrvatski Navy strength džin s postotkom alkohola od 58,5%. U sebi krije okus i miris divljeg brinja, koji se za potrebe Karbuna ručno bere na obroncima Ćićarije. Područje je to koje čuva ključne prirodne sastojke za nastanak džina Karbun. Karbun Navy strength čuva se u posebnim malim bačvama, a filtrira se i poslužuje s aktivnim ugljenom, poznatom po tome što uklanja toksine iz tijela. Njegovu kvalitetu i maestralnost nećete morati testirati barutom, kako su to nekad činili mornari. Naime, u 18. stoljeću mornari su kvalitetu džina testirali paljenjem navedene mješavine alkohola s barutom. Ako je mješavina izgorjela bistrim plamenom, dokazalo bi se da je alkoholno piće prema standardima. Bilo kako bilo, snagu i iznimnost Karbun Navy strength džina najbolje ćete iskusiti ako ga miješate s tonikom, ledom, kriškom naranče i komadićem ugljena. Također, njegovi proizvođači preporučuju ga degustirati sa sodom, budući da se savršeno nadopunjuju. Idealan je za koktele. Njegova snaga i dominantnost lako se suprotstavljaju slatkastim okusima čineći idealnu mješavinu. Kušajući ga i uživajući u njemu bit će te snažan mornar novog doba.

Čak 11 zlatnih odličja

Destilerija Aura nije samo izvanredan proizvođač džina Navy strength, njihov Karbun London dry s 39,2% alkohola također je majstorski pothvat. Za njega je destilerija osvojila zlato na svjetskom natjecanju ‘World Spirits Award 2021’.

Aura se u posljednje vrijeme može pohvaliti s čak jedanaest zlatnih odličja na svjetskim i domaćim natjecanjima. Osim Master medalje i zlata, slijede još dva zlata za džin Karbun, četiri zlata za Teranino, zlato za Bisku extra, Bisku classic i Millefrutti barrique.

– Cijela je obitelj u poslu, radimo dvadeset i pet vrsta rakija, četiri vrste džina, sedam vrsta marmelada. Na raznim natjecanjima ostvarujemo odlične rezultate, zadovoljni smo, mnogo je truda uloženo i uvijek je dobar osjećaj dobiti potvrdu za svoj rad – objasnio je Mišel.

Njihove proizvode možete pronaći u specijaliziranim vinotekama, zatim Aurinim trgovinama u Buzetu, Novigradu, Poreču, Motovunu, Humu, Grožnjanu, Vrbniku, Rovinju, Splitu i Rijeci. Ne preostaje vam ništa drugo nego se zaputiti u najbližu spomenutu prodavaonicu i već danas uživati u koktelu koji ćete napraviti od snažnoga Karbuna i nekoga drugog slatkastog okusa po svom izboru. 

27. travanj 2024 05:03