Ukratko
StoryEditor

Digitalna transformacija stvorit će data-driven proizvodne tvrtke

14. Travanj 2021.

Fleksibilni sustavi širokog spektra mogućnosti potrebni su proizvodnim tvrtkama kako bi zadržale svoje mjesto na tržištu - zaključak je online eventa Proizvodnja 2.0 - novi izazovi u prodaji održanog u organizaciji HSM informatike. Event je okupio predstavnike dvaju uspješnih proizvodnih tvrtki regije, Nexe Grupe i SCGM-a te medijskih kuća Lider i BizLife, a pridružili su im se i stručnjaci iz HSM informatike i tvrtke Salesforce.

Keynote govornik bio je Hrvoje Supić, Regional Vice President, Salesforce, koji je iz svog iskustva rada s tvrtkama u regiji dao sliku trenutnog stanja u proizvodnji. Za razliku od devedesetih godina kada su sve promjene bile usmjerene prema internim operacijama i samom proizvodu, optimizacija proizvodne industrije sada je okrenuta prema kupcu, kreiranju korisničkog iskustva i prodaji. Zaključio je da je krizna godina svakako utjecala na tržište, a ono što proizvodne tvrtke diferencira od konkurencije, između ostalog je kreiranje digitalnog iskustva za zaposlenike, ali i partnere, resellere, prodavače…

- To zapravo pokriva sve - marketing, prodaju i usluge, s glavnim ciljem učiniti to iskustvo prema partnerima što lakšim i što jednostavnijim -  zaključio je Supić u svom govoru.

Zanimljiv razgovor s Josipom Ergovićem, članom uprave za komercijalne operacije u Nexe Grupi vodio je iskusni novinar i glavni urednik tjednika Lider, Miodrag Šajatović. Dotakli su se raznih tema, od trenutnih poslovnih rezultata i planova, iskustva i pouka koje su izvukli još iz prošle krize kada se Nexe Grupa našla u lošoj situaciji pa sve do toga kako je voditi obiteljsku tvrtku i mogu li se dvije različite generacije složiti u donošenju poslovnih odluka. Ergović je naglasio kako je za dobre rezultate važna konstanta prilagodba, ali i da su tehnološke promjene ponekad toliko brze da je teško s njima držati korak. 

“Za jednu proizvodnu kompaniju najveći je izazov pratiti nove trendove jer se promjene događaju na gotovo dnevnoj razini. Mislim da je rješenje pojačati centar za razvoj proizvoda koji mora usko surađivati s proizvodnjom, marketingom, inženjeringom koji će razviti tu novu proizvodnju, i morat ćemo proizvode prilagođavati zahtjevima tržišta - rekao je Ergović.

Razgovor Ergovića i Šajatovića zaključila je Sanja Hanižjar, voditeljica odjela analitike i prodajnih procesa Nexe grupe kratkim case studyjem o tome koliko je i kako CRM promijenio njihovo poslovanje i proizvode procese.  

Sljedeći gost bila je srpska tvrtka SCGM koja se između ostalog bavi industrijskim dizajnom, konstrukcijom alata i izradom plastičnih proizvoda. Case studyju o alatima koje SCGM koristi u svakodnevnom poslovanju, a kojeg je izložila Suzana Nedjeljković, voditeljica odjela prodaje u SCGM-u, prethodio je razgovor o trenutnoj situaciji i planovima za budućnost.

Sandra Čađenović, direktorica SCGM-a o neočekivano dobrim poslovnim rezultatima u prošloj i početku ove godine pričala je s Danicom Stupar, izvršnom direktoricom Bizlifea. Naglasila je kako su iz prošle krize, one u 2008. godini, naučili kako izazovna vremena na tržištu dočekati spremni, pa su tako konstantno usmjereni na akviziciju klijenata u različitim branšama, što osigurava stabilnost njihovog poslovanja. “Što se tiče budućnosti, u fokusu je automatizacija koja je neophodna. Ovo vrijeme, koje će sigurno potrajati, najpametnije je iskoristiti za akviziciju novih kupaca i optimizaciju procesa unutar firme. Imamo dovoljno vremena da se time bavimo i trebamo ga iskoristiti pametno.”

Govornicima su se pridružili i stručnjaci iz HSM informatike. Slaven Stojanović, Head of Sales, približio je okupljenima koji su problemi s kojima se proizvodne tvrtke trenutno suočavaju, kao i koji su ključni aspekti digitalizacije procesa u proizvodnji. Zaključio je kako je neophodno da se tvrtke danas moraju prestati fokusirati na produkte i početi se fokusirati na klijente.

Cijeli event zaključila je Paula Stražičić, Senior Consultant u HSM informatici, koja je podijelila svoja iskustva iz niza implementacija i projekata u kojima je sudjelovala u zadnjih nekoliko godina. Upozorila je na neke od najčešćih izazova s kojima se tvrtke suočavaju u implementaciji novih tehnologija, ali i otkrila kako te najčešće zamke uspješno zaobići.

Više informacija o Salesforce rješenju i tome kako može pomoći u digitalnoj transformaciji svake tvrtke možete pronaći ovdje.

26. travanj 2024 15:09