Ukratko
StoryEditor

Europska unija radi na integraciji postupaka zaštite okoliša i prirode u jedinstvenu dozvolu

19. Rujan 2019.
Anamarija Matak, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike

Počela je IV. Regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš koja je već zauzela svoje istaknuto mjesto u regiji, a prepoznata je i šire kao važan i jedinstveni događaj takve vrste u Europi. Konferencija je okupila oko 300 sudionika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije: predstavnike tijela državne uprave, ovlaštenike na poslovima zaštite okoliša, poduzetnike i investitore te udruge civilnog društva, koji će naredna dva dana raspravljati o aktualnim temama iz područja zaštite okoliša.

Događaj organizira Hrvatske udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i brojnih ministarstava te uz partnersku podršku UNECE-a (United Nations Economic Commission for Europe) i gospodarsko-interesnog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

- Za dugoročno održiv razvoj od iznimnog je značenja primjena principa integralnog planiranja, a strateška procjena utjecaja na okoliš predstavlja jedan od alata takvog pristupa. Ona daje smjernice u fazama razvoja, planova i programa na temelju prihvatljivih i ekonomski učinkovitih analitičkih metoda i tehnika te ba proaktivan način promiče transparentnost u postupku odlučivanja javnosti u samom postupku - rekla je pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Sanja Šaban.

Sanja Slavica Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko - kninske županije rekla je u sektoru zaštite okoliša još dosta posla.
- Prvi na listi prioriteta je svakako sanacija lokacije onečišćene otpadom tzv. crna točka u sklopu bivše tvornice vijaka TVIK u gradu Kninu. U tijeku su aktivnosti pripreme Programa sanacije te lokacije koje provodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode, a u što smo kao županija aktivno uključeni. Koncept održivog razvoja vrlo je bitno, više nego ikad, ugraditi u sve naše politike i djelovanja. Iako nas pomalo plaše sve ocjene o potrebi procjene, strateške procjene, ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu i ostali postupci, svjesni smo da je nužno pronaći pravu mjeru između razvoja i zaštite, a to je jedino moguće upravo kroz sve ove postupke i procedure - naglasila je Matešić.

Anamarija Matak, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike, naglasak je stavila na novo programsko razdoblje 2021. – 2027. koje donosi nove uvjete za projekte koji će se sufinancirati sredstvima EU. Nabrojala je i izazove s kojima se susreću te naglasila dugotrajnost samih postupaka, što je problem s kojim se suočavaju i druge države članice. U nekim državama, naime, postupci traju od pet do 27 mjeseci.

- Europska unija razmatra osnivanja nekih instrumenata i mehanizama gdje bi se na jednom mjestu ishodile sve dozvole. Jedna od mogućnosti je osnivanje jednog tijelo na razini države i u okviru tog tijela provesti sve postupke zaštite prirode i okoliša koji završavaju jednom odlukom - rekla je Matak.

25. travanj 2024 03:42