Ukratko
StoryEditor

GRUPA KONČAR - Godina velike 100. obljetnice počela odličnim poslovnim rezultatima

20. Svibanj 2021.
HE Brežice

Svoju povijest KONČAR je započeo prije 100 godina u jednoj zagrebačkoj radionici, a danas je Grupa KONČAR regionalni lider u elektroenergetici i proizvodnji tračničkih vozila. Osim što je postao jednim od najvećih hrvatskih izvoznika te nositeljem inovacija, standarda kvalitete i tehnološkog napretka, KONČAR je izrastao i u simbol dugotrajnosti i tradicije. Uz neizmjeran doprinos domaćoj industriji, Grupa KONČAR ima reference u gotovo 130 zemalja, a do danas je proizvela i isporučila više od 400 tisuća transformatora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga, djelomično ili u potpunosti izgradila i revitalizirala 375 hidroelektrana, proizvela i revitalizirala 700 generatora te proizvela i isporučila gotovo 200 niskopodnih tramvaja i vlakova.

Tradicija znanja, inovativnosti i privrženost kompaniji njeguje se i razvija iz jednog naraštaja u drugi. Generacije su sudjelovale u stvaranju jedne od vodećih regionalnih tehnoloških kompanija i sučelile su se s konkurencijom najvećih svjetskih proizvođača opreme na području elektroindustrije. Za cijelo vrije­me postojanja KONČAR je uvijek bio među nositeljima razvoja u svom području djelovanja, ali i ukupnom hrvatskom gospodar­stvu. Proizvodi i oprema prisutni su na svim kontinentima, a ostvareni izvoz u stogodišnjoj povijesti od 6,4 milijarde USD dokaz je kvalitete, pouzdanosti i stalnog tehnološkog napretka.

U 2021. godini Grupa KONČAR obilježava veliku 100. obljetnicu, a početak ove slavljeničke godine obilježili su izvrsni poslovni rezultati i snažan organski rast prodaje. Konsolidirani poslovni prihodi za prva tri mjeseca ostvareni su u iznosu od 709,2 milijuna kuna, što je 15 posto više od ostvarenja u istom razdoblju 2020. godine. Prodaja u izvozu bilježi daljnji rast i ostvarena je u iznosu od 460 milijuna kuna, što je 78,3 milijuna kuna ili 20,5 posto više od ostvarenja prvog kvartala prošle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga dostigao je 67 posto. Novougovoreni poslovi iznose 958,7 milijuna kuna, što je 282,6 milijuna kuna ili 41,8 posto više u odnosu na prošlu godinu. Omjer ugovorenih i realiziranih poslova za razdoblje siječanj – ožujak 2021. godine (book-to bill ratio) iznosi 1,39.

Uz prodajne, ostvareni su i odlični financijski rezultati. EBITDA iznosi 61,3 milijuna kuna i veća je za 26,6 milijuna kuna u odnosu na ostvarenu EBITDA-u u prvom kvartalu 2020. godine. EBITDA marža iznosi 8,9 posto (u istom razdoblju prošle godine iznosila je 5,7 posto). Neto dobit za prvi kvartal 2021. godine iznosi 40,7 milijuna kuna, ostvareni konsolidirani rezultat Grupe KONČAR u odnosu na isto poslovno razdoblje prošle godine veći je za 40,2 milijuna kuna. Knjiga narudžbi (backlog) na kraju ožujka 2021. godine iznosi 4.4 milijarde kuna, što je 6,5 posto više od stanja na početku godine. Ugovoreni poslovi za realizaciju u 2021. godini iznose 2,2 milijarde kuna, što daje realnu osnovu da će planovi za ovu godinu biti ostvareni.

image

Gordan Kolak

foto Drazen Lapić
- Iskustvo pandemije pokazalo je da smo u kratkom vremenskom razdoblju brzo djelovali i prilagodili poslovne procese novim uvjetima poslovanja“, komentirao je predsjednik Uprave KONČARA mr. sc. Gordan Kolak te dodao da je KONČAR u takvim teškim uvjetima uspio zadržati pozitivan trend poslovanja. „Dokaz je to naše kvalitete, stručnosti i znanja. To je smjer na kojem ćemo i dalje predano raditi, vodeći pri tome računa o dobrobiti svih kupaca, zaposlenika, vlasnika te poslovnih partnera - zaključio je Kolak.

17. travanj 2024 23:14