Ukratko
StoryEditor

Grupa Podravka uspješno prošla iznimno izazovnu 2020.

14. Rujan 2021.
Tvornica juha i Vegete
Osluškujući želje i potrebe vjernih potrošača, Grupa Podravka nastavila je s inovacijama i proširenjem asortimana svojih vodećih brendova. Na svim ključnim tržištima u proteklom je razdoblju dodatno ojačala i svoju izvoznu poziciju

Prošla godina bila je godina velikih izazova zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19 koja je znatno utjecala na domaće i svjetsko gospodarstvo, ali i na cijelo čovječanstvo zbog promjene načina života i rada. Pandemija te posljedično zatvaranje i ograničenje kretanja u ožujku 2020. zahtijevali su brzu prilagodbu i transformaciju poslovanja na nove modele i uvjete rada. U najkraćemu mogućem roku Grupa Podravka potpuno je prilagodila poslovne procese kako bi proizvodnja prehrambenih i farmaceutskih proizvoda tekla u skladu s povećanim tržišnim potrebama, što se pokazalo iznimno važnim za osiguranje opskrbe stanovništva i normalno funkcioniranje svakodnevnog života.

Impresivni rezultati

Pandemija virusa SARS-CoV-2 otvorila je nove prilike potaknuvši domaće proizvođače da prilagode svoje poslovne procese kako bi osigurali dovoljne količine svojih proizvoda za sve. Bez obzira na to što su uvjeti rada i proizvodnje otežani, Grupa Podravka uspjela je održati pozitivne trendove poslovanja, što potvrđuje da je sposobna prilagoditi poslovanje i u nepredviđenim, izvanrednim situacijama. Tako je izazovnu 2020. Grupa završila s 4,5 milijardi kuna prihoda od prodaje uz rast u oba poslovna segmenta, Prehrani i Farmaceutici. Istodobno je ostvarena operativna dobit od 332,3 milijuna kuna porasla za 48,8 milijuna kuna, a neto dobit od 248,9 milijuna kuna veća je za 27,3 milijuna kuna u odnosu na godinu prije. Vrijedi istaknuti i kako je Grupa Podravka u proteklom razdoblju dodatno ojačala svoju izvoznu poziciju na svim ključnim tržištima, najviše u zapadnoj Europi i prekomorskim zemljama. Sve to rezultat je povjerenja potrošača u kvalitetu proizvoda i u nesigurnim vremenima, kad se posebno vraćaju provjerenim i dugovječnim brendovima.

Osluškujući želje i potrebe vjernih potrošača, Podravka je nastavila s inovacijama i proširenjem asortimana svojih vodećih brendova čija je kvaliteta ponovno prepoznata i nagrađena mnogim odličjima, među ostalima, nagradom Superior Taste Award – najprestižnijom svjetskom nagradom u segmentu prehrane. Obilježen je i jedan veliki jubilej, pedeset godina Čokolina, u kojem jednako uživaju sve generacije, a njegova popularnost i poznatost sežu daleko izvan hrvatskih granica.

Partner zajednice

Iza uspješnih brendova i poslovnih rezultata stoje ljudi – vrijedni Podravkini zaposlenici, koji su i u pandemijskoj godini pokazali svoju privrženost kompaniji te svojim radom, ali i odgovornim ponašanjem, pridonijeli njezinu uspješnom poslovanju. Stoga su za svoj angažman u izazovnijim uvjetima poslovanja tijekom 2020. u nekoliko navrata dodatno nagrađivani isplatom jednokratnih nagrada, što je pridonijelo daljnjem unaprjeđivanju njihovih materijalnih prava.

Uz odgovornost prema zaposlenima Grupa Podravka u protekloj je godini potvrdila i svoju društveno odgovornu ulogu prema zajednici u kojoj posluje te provela niz inicijativa i projekata od kojih su mnogi, zapravo, samo nastavak dugogodišnje prakse. U kriznim vremenima ta odgovornost posebno dolazi do izražaja pa je u pandemiji prouzročenoj bolešću COVID-19 Grupa Podravka nastupila kao partner zajednice i pružila pomoć potrebitima, prije svega zdravstvenim ustanovama i Civilnoj zaštiti.

Uspješno upravljanje krizom i poslovanje prepoznali su i sami investitori, zbog čega je cijena Podravkine dionice nakon očekivanog pada početkom pandemije vrlo brzo ponovno porasla te godinu završila s rastom u odnosu na kraj prethodne, 2019., što svakako pokazuje vjeru investitora u još bolju i snažniju Podravku. 

18. travanj 2024 18:50