22. studeni 2021.

Hrvatskoj Lutriji dodijeljena nagrada Hrvatski Indeks održivosti

Hrio nagrada

   

Ovogodišnjom dodjelom nagrada Hrvatskog indeksa održivosti, održanoj u sklopu Konferencije o održivom razvoju 2021., Hrvatska Lutrija je još jednom pokazala što ju izdvaja od ostalih priređivača – odgovornost i briga prema i za društvo u cjelini. Lutriji je dodijeljena nagrada Hrvatski Indeks održivosti (HRIO) u kategoriji Javnih poduzeća, a čime je ovo već ukupno četvrto priznanje za društveno odgovorno poslovanje. Ova je nagrada još jedna potvrda koliko pažnje Lutrija posvećuje društveno odgovornom poslovanju i odgovornom priređivanju igara na sreću, a osjećaj odgovornosti i brige za ljude itekako je došla do izražaja u godini koja je iza nas.

- Tijekom kriza dolazi do izražaja socijalna osviještenost, osjećaj za društvenu odgovornost kao i činjenica da nije sve u profitu. Upravo u najtežoj godini koju će zasigurno pamtiti cijeli svijet, Hrvatska Lutrija je pokazala kako slijedi svoje vrijednosti koje je u svoje poslovanje utkala prije gotovo pola stoljeća i koje od tada pa sve do danas imaju jedan cilj – osigurati sredstva za društveno korisne aktivnosti i projekte  – rekla je prilikom preuzimanja nagrade voditeljica Službe za korporativne komunikacije i DOP, Ana Jazić.

Ugrađivanje održivosti u svaki aspekt poslovanja zahtjeva posvećenost i razumijevanje na svim razinama organizacije. Održivost predstavlja važan dio strateške inicijative Hrvatske Lutrije i prepoznajući važnost, povezanost i usklađenost poslovnih ciljeva, implementirana je Politika održivog razvoja, a njena je svrha iniciranje pozitivnih promjena gdje je Lutrija kao pouzdani partner svojim zaposlenicima, dobavljačima, poslovnim partnerima i zajednici, usmjerena na dugoročno održivo stvaranje vrijednosti.

U svrhu prepoznavanja važnosti regulatornih promjena koje će sve priređivače jednako obvezati na veći stupanj zaštite igrača i društva u cjelini, Hrvatska Lutrija je financijski podržala iznimno vrijedan znanstveno-istraživački projekt pod nazivom „Društveni i ekonomski troškovi ovisnosti o kockanju u RH“ kojim je cilj utvrditi znanstveno utemeljene pokazatelje troškova ovisnosti u Republici Hrvatskoj.

Svaka igra ima pravila

Priređivanje igara na sreću ima pozitivne i negativne aspekte – s jedne strane osigurava prihode za državni proračun, zapošljavanja i financiranja društveno korisnih djelatnosti, no s druge strane pridonosi zdravstvenim, socijalnim i financijskim rizicima zbog razvoja ovisnosti.

image
foto

Danas je, više nego ikada, važno isticati činjenicu da je zabava jedini ispravan motiv za uključivanje u igre na sreću te da u svakom obliku zabave postoje rizici kojih trebamo biti svjesni. S ciljem podizanja svijesti o prekomjernom igranju igara i posljedicama koje ono nosi, Hrvatska Lutrija se svake godine uključuje u Mjesec borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca. Kroz kampanju pod nazivom „Previše je previše“ Lutrija predstavlja pravila odgovornog igranja i ističe njihovu važnost - za sve igre postoje pravila pa tako i za igre na sreću. Jer, stvari su vrlo jednostavne kada znamo pravila i kad ih se pridržavamo.