Ukratko
StoryEditor

Ivanka Trstenjak-Rajković (Poliklinika Medikol): Bez sinergije javnog i privatnog neće biti ozbiljnog razvoja zdravstva u Hrvatskoj

18. Prosinac 2021.
Ivanka Trstenjak-Rajković, Medikol

Ivanka Trstenjak-Rajković, dr. med. spec., na vodećim je javno-privatnim zdravstvenim pozicijama od 27. godine života, a od 2000. ravnateljica je Poliklinike Medikol koja je od prve lokacije u Čakovcu danas zastupljena u pet gradova na osam lokacija. O stručnosti i kvaliteti usluge svjedoči podatak da je samo 2020. kroz Polikliniku Medikol prošlo 88.309 pacijenata te je obavljeno 295.909 medicinskih postupaka. No Trstenjak-Rajković smatra da nema ozbiljnog razvoja zdravstva u Republici Hrvatskoj bez sinergije javnog i privatnog, bez jednakih tržišnih uvjeta poslovanja i uređenog odnosa između privatnih i javnih zdravstvenih ustanova. Ističe da treba omogućiti ravnopravnost za ugovaranje s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje za sve zdravstvene ustanove bez obzira na vrstu vlasništva, što je uobičajeno u svijetu. Omjer između javnog i privatnog, naglasila je, u zdravstvenom je sustavu europskih zemalja 70 prema 30 posto, a u Hrvatskoj 90 prema 10 posto.

Kako ste razvijali Medikol?

– Razvoj u Medikolu podrazumijeva znatna i razna ulaganja koja ni u jednom trenutku nisu prestala. Prije svega ulažemo u ljude jer i najsuvremeniji uređaji samo su uređaji ako nema visokoeduciranoga zdravstvenog kadra koji njime zna upravljati i stvarati novu vrijednost na dobrobit pacijenata, odnosno na kraju cjelokupnog zdravstvenog sustava. Neprestano znatno ulažemo i u razvoj infrastrukture, osobito u kupnju najsuvremenije medicinske opreme. Upravo ulaganje u PET/CT dijagnostiku smatramo Medikolovim najvećim doprinosom hrvatskom zdravstvu. Prvi PET/CT pokrenuli smo u Zagrebu 2007., dok ga javno zdravstvo u Hrvatskoj još nije imalo, a onkološki instituti i klinike u Europskoj uniji, kao i u svijetu, primjenjivale su tu visokosofisticiranu tehnologiju kao općeprihvaćeni standard, posebno kod onkoloških bolesnika. Danas je naš PET/CT centar proglašen Philipsovim Referentnim centrom za PET/CT dijagnostiku srednje i istočne Europe. Naša PET/CT dijagnostika dostupna je u svim većim gradovima: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. U sklopu 'Projekta zanavljanja medicinske opreme 2019. – 2021.' ugovorili smo kupnju četiri najnovija digitalna PET/CT sustava i trenutačno smo u završnoj fazi realizacije instaliranja posljednjega, četvrtog, u Osijeku.

Proizvodite i radioizotope.

– Ubrzo nakon pokretanja prvog PET/CT uređaja 2007. počeli smo razmišljati i o vlastitoj proizvodnji radioizotopa, što smo uspjeli realizirati 2010. u suradnji s Institutom 'Ruđer Bošković' unutar tvrtke Ruđer Medikol Ciklotron (RMC) d.o.o. u sklopu javno-privatnoga partnerstva. Vlastitom proizvodnjom radioizotopa u RMC-u prekinuli smo ovisnost o uvoznim radiofarmacima i stvorili hrvatski proizvod. Uz proizvodnju izotopa za vlastite potrebe Medikolove PET/CT dijagnostike danas i izvozimo izotope u Bosnu i Hercegovinu te Srbiju. Istodobno, iako je riječ o hrvatskom proizvodu, izotope za potrebe KBC-a Zagreb, odnosno Rebra, država uvozi iz Austrije. Primjer izotopa samo je jedan od mnogih apsurda u kojima neprekidno dijeljenje hrvatskoga zdravstva na javno i privatno rezultira nizom predrasuda i negativnih konotacija, stigmatizacijom s kojom se i danas borimo. Inzistiranje na tom raskolu uglavnom je uvijek na štetu pacijenata.

U čemu se ogleda neravnopravnost javnih i privatnih zdravstvenih ustanova?

– Ignoriranje i prešućivanje priznavanja privatnog zdravstva kao ravnopravnog partnera ogleda se u potpunoj kontroli količine postupaka ugovaranja s HZZO-om, jednostranoj kontroli cijena, koje su među najnižima u EU, i kratkim trajanjem ugovornog razdoblja, od tri do šest mjeseci. To ograničava razvoj poslovanja i dugoročno planiranje investicija te njihovu opravdanost zbog regulativnog rizika koji postoji za sve privatne zdravstvene ustanove, ugovorne partnere HZZO-a. Nadamo se da će provjeren i uspješan model razvoja zdravstvenih sustava starih članica EU i trend koji je zahvatio istočnu Europu, a koji podrazumijeva ravnopravan status i blisku suradnju između javnog i privatnog s naglaskom na pravo izbora osiguranika, biti prihvaćen i kod nas kao poluga razvoja boljeg i učinkovitijeg zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Što je s EU natječajima?

– Pacijentu koji ima zdravstveno osiguranje potpuno je nevažno liječi li se u javnoj ili privatnoj zdravstvenoj ustanovi ako mu troškove pokriva zdravstveno osiguranje i ako dobiva dostupnu, pravodobnu i kvalitetnu uslugu. Ali u svim natječajima za zdravstvo pri EU fondovima javno je zdravstvo maksimalno zastupljeno, a privatno je potpuno isključeno. Nisu izrađene smjernice i nije predviđen pristup EU natječajima za privatno zdravstvo.

Sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Medikol.

19. travanj 2024 15:41