Ukratko
StoryEditor

Izgradnja plinovoda Omišalj – Zlobin odvija se planiranom dinamikom

04. Ožujak 2020.
Plinovod Omišalj – Zlobin

Izgradnja otpremnog plinovoda za LNG na pravcu Omišalj-Zlobin teče planiranom dinamikom. Radovi koji su započeli sredinom prosinca prošle godine paralelno se odvijaju na čitavoj trasi plinovoda, od budućeg plinskog čvora Zlobin do budućeg plinskog čvora Omišalj.

Do sada je je pripremljen gotovo čitavi radni pojas plinovoda i iskopano oko 60 posto rova u koji će biti položene plinovodne cijevi, a dio cijevi već je i položen u rov. Pored toga, teku radovi nizanja cijevi po trasi plinovoda i njihova zavarivanje kao i radovi na plinskim čvorovima Omišalj i Zlobin.

Na zahtjev Plinacra, izvođači provode intenzivnije radove na dijelu otoka Krka, kako bi na tom dijelu trase radovi bili završeni do početka turističke sezone.

Završetak izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin, investicije vrijedne 430 milijuna kuna, planiran je do kraja godine, kako bi u trenutku kada LNG terminal postane operativan bila osigurana otprema plina s terminala.

Zaključno, vrijedi podsjetiti kako je, nakon završetka izgradnje prve kompresorske stanice na hrvatskom plinskom transportnom sustavu u Velikoj Ludini, spomenuti plinovod drugi veliki projekt u sklopu 2018. godine pokrenutog trećeg Plinacrova investicijskog ciklusa. Projekt je to koji je zbog svoje važnosti dobio i potporu Europske komisije, koja mu je iz fonda CEF dodjelila nešto više od 16 milijuna eura bespovratnih sredstava za troškove izgradnje.

26. travanj 2024 20:00