Ukratko
StoryEditor

Kako do  skladišta na tržištu rekordno male ponude i ograničenog razvoja

18. Srpanj 2019.
Moderni skladišni prostorfoto Getty Images/istockphoto
Piše:
piše PROMO

Tržište industrijskih i logističkih nekretnina i dalje spada u naš najmanje razvijeni segment komercijalnih nekretnina, dok kontinuirano govorimo o stalno rastućoj potražnji za suvremenim i modernim logističkim i skladišnim prostorima. Velika i stalna potražnja bi trebala utjecati na kreiranje nove ponude, međutim to nije slučaj na našem tržištu. O razlozima te novostima u ovom segmentu, upitali smo Vedranu Likan, direktoricu tvrtke Colliers International, lidera na tržištu pružanja savjetodavnih i posredničkih usluga vezanih za nekretnine i investicije.

Prema vašim istraživanjima kakva je cjelokupna situacija u Zagrebu na tržištu industrijskih i logističkih nekretnina?

Trenutno u Zagrebu postoji ukupno otprilike 935.000 m2 industrijskih i logističkih nekretnina, a prosječna stopa nepopunjenosti iznosi manje od 2,5 %. To je ujedno i rekordna razina nepopunjenosti u bilo kojem segmentu komercijalnih nekretnina od kada bilježimo trendove i analiziramo tržište. Hrvatsko tržište prati obrasce većih i usporedivih tržišta tako da i kod nas razvoj e-commerca uvelike mijenja tržišnu dinamiku i cjelokupno poslovanja retailera. Upravo zbog toga ovaj sektor ima najviše potencijala za razvoj, kako za developere tako i za postojeće vlasnike koji imaju priliku razviti svoju ponudu. Dodatno, uslijed nedostatka raspoloživog prostora i odgovarajuće ponude, velike kompanije poput Atlantic Grupe i Hrvatske pošte odlučile su se za izgradnju logističkih centara isključivo za svoje potrebe, tzv. Build to suit koncept, s razlikom da je Atlantic u dugoročnom zakupu, dok je Pošta vlasnik svojeg prostora. Ova dva investicijska principa upravo ukazuju da razvoj logističkih i skladišnih nekretnina više nije baziran isključivo na špekulativnim principima kao što je to bilo do unazad nekoliko godina, već predstavlja sigurniju i dugoročno isplativu investiciju.

Koji je onda razlog nedostatne ponude?

Prvenstveni razlog je vlasnički neobjedinjeno i skupo zemljište za razvoj logističkih nekretnina kao i veliki nameti koje opterećuju developere i investitore. Neriješeni vlasnički odnosi na većini, čak i državnih projekata, usklađenje odnosa i odluka između državne i lokalne vlasti, operativna podrška javnih institucija koje su nezaobilazan partner i dalje ostaju ključni problemi s kojima se susreću svi investitori, bilo domaći ili strani. Općine i lokalne uprave koje su odlučile preuzeti odgovornost i potaknuti razvoj u svojem kraju, osmislile su mjere većinom vezane za izvođenje infrastrukture i smanjenje komunalnih nameta, pa se na takvim lokacijama upravo i događa razvoj projekata i nove investicije.

Kakav skladišni prostor i na kojim lokacijama je najtraženiji?

Najveća potražnja je očekivano u okolici Zagreba, a slijede okolice Splita i Rijeke. Potražnja je vođena kompanijama u farmaceutskom i IT sektoru, kao i distributera hrane i pića te ostalih proizvoda u segmentu široke potrošnje. Tim i takvim tvrtkama aktualna ponuda skladišnog prostora, a koja se mahom odnosi na starija i neopremljena skladišta koja ne udovoljavaju modernim standardima čuvanja i manipulacije, ne odgovaraju, no u nedostatku odgovarajućeg suvremenog prostora koje bi im bilo raspoloživo za dugoročni zakup, primorani su prihvatiti aktualnu ponudu. Iako za takav prostor zakupci plaćaju manju najamninu - od 3 do 4  €/m2, srednjoročno su ti modeli skuplji zbog veće zahtjevnosti kod održavanja prostora, improvizacija oko manipulacije robom, prilagodbe specifičnim tehničkim nemogućnostima prostora, troškova zbog zakupa na više lokacija i u konačnici skorog preseljenja zbog neodrživosti takvog poslovnog modela. Istovremeno, zakupci sa duljim poslovnim horizontom i pametnim planiranjem, za nova i moderno opremljena skladišta, spremno izdvajaju neznatnu razliku i plaćaju 4 do 5 € /m2.

U danim okolnostima, ima li trenutno dobrih prilika na tržištu?

S obzirom da smo na tržištu već 15 godina, svakodnevno pratimo povoljne prilike koje bi mogli ponuditi našim klijentima. Kao kod svih naših agencijskih angažmana, u zastupanje pri davanju u zakup skladišnog, logističkog, industrijskog prostora uvijek uzimamo prostor koji tehnički, komercijalno i pravno odgovara standardima. Tako trenutno u ponudim imamo moderno skladište s pripadajućim uredima nadomak Zagreba koje je slobodno za zakup ili prodaju te s obzirom na situaciju na tržištu vjerujemo da će se vrlo brzo zakupiti ili prodati. Radi se o skladišno-uredskom prostoru u Donjem Stupniku, izvrsno prometno povezanoj lokaciji, s adekvatnim pristupom, površina 887,63 m2 i 1.174,00 m2  te visine 11,9 m. Kompleks uključuje dvije odvojene zgrade, a obje se sastoje od skladišta, izložbenog salona i uredskog prostora. Ovo je trenutno jedinstvena ponuda na tržištu i u danim okolnostima i očekivanim trendovima, predstavlja vrhunsku poslovnu i investicijsku priliku svakako vrijednu razmatranja.

Za više informacija o ovoj jedinstvenoj prilici posjetite našu web stranicu.

19. travanj 2024 23:06