Ukratko
StoryEditor

Naplata potraživanja - i najtanja nagodba je bolja od debele presude

20. Rujan 2019.
Konferencija-za-odvjetnike, program

U sklopu Liderove 5. konferencije: Upravljanje potraživanjima: Kultura (ne)plaćanja i (ne)prilike za hrvatsko gospodarstvo održana je radionica 'Kako efikasno do naplate potraživanja'. Odvjetnik i izmiritelj Tihomir Zebec iz Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović j.t.d., na ovoj je radionici sudionicima na praktičnim primjerima prikazao na koji se način vrši prisilna naplata, s kojim nedostacima i preprekama se u tom postupku mogu susresti te na koji način ih najbolje svladati.

Odvjetnik Zebec istaknuo je kako bi se veći dio problema kulture neplaćanja mogao zasigurno riješiti na način kada bi država na sebe preuzela obvezu naplate PDV-a od strane dužnika, ukoliko isti u roku ne bi izvršio svoju obvezu, dok bi vjerovniku preostala obveza naplate netto iznosa izdanog računa. Navedeno bi zasigurno uvelo veću financijsku disciplinu kod dužnika, budući da bi znali kako zbog neplaćanja i sama država pokreće mehanizme naplate duga.

Dubinskom analizom kroz određena financijska izvješća i podatke može se, kako je rekao odvjetnik Zebec, provjeriti je li pravna osoba s kojom namjeravate poslovati, financijski 'zdrava'. Ukoliko ste ipak došli u situaciju da svoja potraživanja morate prisilno naplatiti, a svjesni ste da će se ulaskom u parnicu cijeli postupak naplate odužiti, prema odvjetniku Zebecu i njegovim partnerima postoji brže i efikasnije rješenje.

- Rješenje je u medijaciji. Ukoliko trebate prisilno naplatiti svoje potraživanje, fokus vam treba biti na dogovoru - jer najbrže se možete naplatiti razgovorom, a i najtanja nagodba je bolja od debele presude - poručio je odvjetnik Zebec. Mirenje, odnosno medijacija, dobrovoljan je i povjerljiv postupak posredovanja i potpomognutog pregovaranja između stranaka u sporu pod vodstvom i uz pomoć nepristrane treće osobe – izmiritelja, s ciljem postizanja nagodbe u njihovom najboljem interesu

Prevelik broj sporova među gospodarstvenicima u Republici Hrvatskoj završava na sudovima, što znatno produžuje vrijeme do konačnog rješenja, a nastavno na to i do naplate potraživanja. Dugotrajni i mukotrpni sporovi rijetko kome idu u korist te se provođenje medijacije preporučuje svakome tko svoj spor želi riješiti brzo i efikasno, a pri tome zadržati dobre poslovne odnose s drugom stranom. Isto tako, provođenjem medijacije, umjesto sudskog sporenja, mogla bi se rasteretiti preopterećenost sudova.

Ukoliko niste bili u mogućnosti prisustvovati ovoj radionici, a željeli biste konačno riješiti svoje sporove, ili se jednostavno dodatno informirati o prednostima koje medijacija pruža vašem poslovanju, možete to učiniti 26. rujna u Varaždinu na Konferenciji za poduzetnike pod nazivom 'Brže i efikasnije do rješenja sporova'. Na konferenciji će uz odvjetnika Zebeca, radionice voditi i njegovi kolege iz Odvjetničkog društva HZB - Kristijan Horvat i Kristina Bajsić Bogović, te sudac Visokog trgovačkog suda RH i predsjednik Hrvatske udruge za mirenje Srđan Šimac, odvjetnik i izmiritelj Petar Petrić, te odvjetnica i izmiriteljica Ana-Marija Kajić.

20. travanj 2024 05:39