Ukratko
StoryEditor

Nova studija pokazuje da gotovo udvostručena količina krivotvorenih cigareta u Europskoj uniji potiče povećanje ukupne ilegalne potrošnje u 2020.

05. Srpanj 2021.
Udio ilegalnih cigareta povećao se za 0,5 postotnih bodova, na 7,8 posto ukupne potrošnje u EU; PMI poziva na kontinuiranu suradnju između javnog i privatnog sektora

Philip Morris International Inc. (PMI) poziva javne i privatne predstavnike na zajedničku borbu protiv ilegalne trgovine budući da je objavljeno novo izvješće KPMG-a o potrošnji i protoku ilegalnih cigareta u 30 europskih zemalja - 27 država članica Europske unije (EU), te Velikoj Britaniji, Norveškoj i Švicarskoj. Iako ukupna potrošnja cigareta nastavlja opadati, studija procjenjuje da se udio ilegalnih cigareta povećao za pola postotnog boda, na 7,8posto ukupne potrošnje u 2020. godini, dosegnuvši broj od 34,2 milijarde cigareta potrošenih u 27 država članica EU-a (EU27). Porast broja ilegalnih cigareta - koji se sastoji od krijumčarenja, krivotvorenja i cigareta legitimno proizvedenih u jednoj zemlji koje se ilegalno krijumčare u drugu i prodaju bez plaćanja carine (tzv. illicit whites) - potaknut je neviđenim porastom potrošnje krivotvorenih cigareta od 87 posto. Porezni gubitak za vlade u EU27 sada iznosi približno 8,5 milijardi eura.

Godišnja studija koju je neovisno proveo KPMG, a naručio PMI, pokazuje kako je na legalnu i ilegalnu potrošnju cigareta utjecala pandemija COVID-19, razdoblje zaključavanja i ograničenog kretanja ljudi unutar EU u kombinaciji s padom kupovne moći. Izvještaj procjenjuje da se ukupna potrošnja cigareta u 2020. godini smanjila za 4,7 posto na 438,8 milijardi u EU27, dok su granične kontrole i ograničenja putovanja povezana s bolesti COVID-19 rezultirala naglim padom potrošnje cigareta koje nisu iz domaće proizvodnje, koja je u 2020. pala za 18,5 posto (11,9 milijardi cigareta). Također se primjećuje da se u 2020. pad ukupne potrošnje cigareta poklopio s rastom od 6,0 milijardi jedinica ekvivalenta cigarete u kategoriji fino rezanog duhana.

Potrošnja illicit whites i drugih krijumčarenih cigareta smanjivala se iz godine u godinu, no ta su  smanjenja više nego nadoknađena povećanjem broja krivotvorenih proizvoda, koji se u 2020. godini gotovo udvostručio, na 10,3 milijarde lažnih cigareta, u odnosu na 5,5 milijardi u 2019. Procjenjuje se da je to uglavnom potaknuto neviđenim porastom potrošnje krivotvorenih cigareta u Francuskoj za 609 posto, dosegavši potrošnju od 6,0 milijardi lažnih cigareta samo u toj zemlji.

- Ključna je zaštita potrošača od krivotvorina te udruživanje organa za provedbu zakona, vlada i vlasnika zaštićenih žigova, kao što smo mi u privatnom sektoru, u rješavanju i iskorjenjivanju ilegalne trgovine u Europi i šire - rekao je Alvise Giustiniani, potpredsjednik PMI odjela za prevenciju ilegalne trgovine.

- Iskorjenjivanje ilegalne trgovine posebno je važno i u kontekstu transformacije PMI-a u smjeru budućnost bez dima, a mi moramo nastaviti raditi kao partneri kako bismo uklonili sve potencijalne prijetnje ilegalne trgovine, uključujući i za naše nove proizvode. Poštivanje zakona i njihova učinkovita provedba protiv kriminalaca koji profitiraju od ilegalne trgovine apsolutni su imperativi - dodao je Giustiniani.

Razgovori s policijom, koje je KPMG proveo kao dio studije, pokazuju da su organizirane kriminalne skupine nastavile premještati svoje operacije unutar granica EU jer se vjeruje da se velik dio illicit whites i krivotvorenih cigareta također proizvodi u ilegalnim tvornicama unutar EU. Tome u prilog ide i sve veći broj racija u ilegalnim tvornicama cigareta u više europskih zemalja.

16. travanj 2024 07:15