18. ožujak 2020.

Novi program započinje u jesen 2020. godine: Professional MBA European Business Law  

Barbara Stöttinger   

Sve veći broj menadžera koji se bave međunarodnim poslom svakodnevno se suočavaju s komercijalnim i pravnim pitanjima koja se tiču dva ili čak nekoliko jurisdikcija - istinski izazov, posebno za stručnjake izvan pravne struke.

Počevši od ove jeseni, poslovna škola WU Executive Academy ponudit će novi program, Professional MBA European Business Law, koji objedinjuje ono najbolje od dva svijeta: program povezuje moderan, part-time MBA program koji obuhvaća cjelokupnu skalu menadžmenta i liderskih tema sa specijalizacijom iz europskog poslovnog prava (European business law).

- Danas se stručnost na području prava više ne smatra dodatnom kvalifikacijom menadžera, već se na nju gleda kao na potrebnu vještinu za uspješno rješavanje složenih zadataka. Novi Professional MBA sa specijalizacijom iz europskog poslovnog prava (EBL) posebno je pogodna kombinacija disciplina za stručnjake bez pravnog znanja koji - bez obzira na industriju i funkciju - rade izvan granica zemlje, kako unutar tako i u suradnji s Europskom unijom. Štoviše, diplomanti stječu međunarodno priznatu i atraktivnu MBA titulu - kaže profesor Georg Kodek, akademski direktor novog programa, koji je ujedno i sudac na austrijskom Vrhovnom sudu.

Najbolje od dva svijeta

Polaznici programa Professional MBA EBL zapravo imaju koristi od ponude dva-u-jednom: u prvom dijelu programa pod nazivom Business Core stječu široku poslovnu i ekonomsku stručnost vezanu uz upravljanje i liderstvo. Tijekom devet mjeseci ulaze duboko u ključne teme uključujući liderstvo, financijsko izvještavanje, analizu podataka, globalna tržišta, poduzetništvo i inovacije, kao i etiku i društveno odgovorno poslovanje. Drugi dio, specijalizacija, ne samo da studente upoznaje s pravnim studijima i metodama, već sadrži usredotočene tečajeve koji obuhvaćaju civilno pravo, porezno pravo, poslovno pravo, europsko pravo i javno pravo.

- U sve složenijem svijetu dobro razumijevanje zakona postaje sve važnije. Professional MBA EBL program nudi kombinaciju praktičnog know-how korisnika i znanstvenog temelja koji su potrebni ljudima koji rade na sjecištu zakonskih okvira, poslovanja i tehnologije. Ne samo velike organizacije, već posebno mala i srednja poduzeća koja nemaju vlastiti pravni odjel imaju koristi od zaposlenika koji su stručni u pravnim temama uz svoje primarne kvalifikacije - kaže Barbara Stöttinger, dekanica WU Executive Academy.

Više informacija o ovom programu možete saznati klikom na WU Executive Academy.

Poseban fokus na europsko poslovno pravo

Nova specijalizacija obuhvaća sva pravna područja bitna za poslovne aktivnosti u Europi kao i za rad s EU. Nema posebnog fokusa na jedinstvenu nacionalnu nadležnost. Umjesto toga, kurikulum ima za cilj poticati temeljito razumijevanje pitanja koja se javljaju u različitim pravnim sustavima, posebno u pogledu europskog poslovnog prava.

- Ugovori o prekograničnoj kupovini roba i pružanju usluga prirodno su najvažnije teme. Transnacionalno radno pravo također dobiva na značaju. Još je složenija zadaća uspostavljanje i upravljanje podružnicom ili ispostavom u inozemstvu. U takvom slučaju nisu važni samo inozemni porezni zakoni, već i inozemno građansko pravo, trgovačko pravo, regulativa vezana uz okoliš i drugi propisi koji se primjenjuju na dotičnu zemlju. Sve to treba uzeti u obzir u takvim poslovnim poduhvatima. Upravo za to pripremamo naše sudionike - kaže profesor Kodek.

Dobrodošli u klub

Članstvom u WU Executive Clubu, zajednici alumnija poslovne škole WU Executive Academy,  polaznici Professional MBA EBL-a mogu od prvog dana programa započeti širenje svoje profesionalne i osobne mreže. Ova profesionalna zajednica trenutno broji 4.500 članova iz 85 zemalja, a čine je visoko kvalificirani i obrazovani menadžeri, rukovoditelji i stručnjaci koji se godišnje redovito okupljaju na više od 40 događanja, programima daljnjeg obrazovanja i raznim druženjima kako bi se uključili u razmjenu iskustava.