Ukratko
StoryEditor

Novi Zakon o radu preciznije će definirati rad na daljinu i dokinuti beskonačno potpisivanje ugovora na određeno

27. Rujan 2021.

U Rovinju je održana 9. HR Days konferencija – dvodnevno stručno okupljanje više od 400 HR profesionalaca iz regije i svijeta, u organizaciji portala MojPosao.

Nakon događajima ispunjenog prvog dana konferencije tijekom kojeg smo osvijestili kako bez 'iskrene povezanosti ne možemo računati na lojalnost zaposlenika', uslijedio je drugi, završni dan konferencije, u čijem fokusu se našao panel „Rad na daljinu nikad nije bio bliže“.

Zaštitit ćemo posloprimce, ali i poslodavce

Na panelu su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, suosnivač tvrtke Webpower Adria i udruge digitalnih nomada Hrvatske Jan de Jong, direktorica sektora ljudskih potencijala Erste banke Maja Crnjak, dirketorica ljudskih potencijala tvrtke Cemex Mirela Kotarac te direktor tvrtke DC&T Timi Kovačević.

Već neko vrijeme traju pregovori Vlade, sindikata i poslodavaca o izgledu novog Zakona o radu koji će, između ostalog, osuvremeniti i primjerenije definirati rad na daljinu, tvrdi državni tajnik Dragan Jelić.

- Iako smatramo kako je trenutni Zakon o radu kvalitetan, pandemija je ukazala na neke njegove nedostatke i neprilagođenost izvanrednim okolnostima. Preciznije ćemo odrediti što sve podrazumijeva rad na daljinu – bilo da je riječ o radu od kuće, iz kafića ili neke treće lokacije. Bavimo se i pitanjem naknade troškova koji nastaju prilikom rada od doma i vjerojatno će takvi troškovi ubuduće za poslodavce biti neoporezivi. Također, novim zakonom ćemo radnicima omogućiti da od svojih poslodavaca zbog opravdanih okolnosti zatraže drugačije radno vrijeme od uobičajenog a koje bi poslodavac trebao odobriti - ističe Jelić.

Jedan od ključnih ciljeva novog zakona je smanjiti broj ugovora na određeno te povećati udio ugovora za stalno, napominje državni tajnik.

- Neki poslodavci, iako rijetki, zloupotrebljavaju trenutna zakonske okvire i činjenicu kako nije određen maksimalni broj ugovora na određeno koje je moguće sklopiti s određenim radnikom, uz kraći prekid nakon 36 mjeseci. Stoga smo odlučili ograničiti maksimalan broj uzastopnih ugovora na određeno čime ćemo, vjerujemo, potaknuti sklapanje većeg broja ugovora na neodređeno - dodao je Jelić.

Mnogi su pitanje tzv. fleksibilizacije ugovora na neodređeno protumačili kao jednostavnije otpuštanje i još jedan udarac na prava radnika.

- To nipošto nije cilj ovog zakona. Štoviše, namjera nam je zaštiti i zaposlenike, ali i poslodavce. Flaksibilizacijom raskida ugovora na neodređeno omogućit ćemo zaposlenicima da na jednostavniji način napuste loše poslodavce, kao i da se poslodavci, radi opravdanih razloga, rastanu od loših zaposlenika. U ovom trenutku je to poprilično kompliciran proces. Naravno, poslodavci neće moći otpustiti radnika zbog ispraznih ili neopravdanih razloga, poput kašnjenja na posao i slično, već radi ozbiljnijih prijestupa - ističe Jelić i dodaje kako novim zakonom moramo osigurati jednaku razinu zaštite na radu zaposlenicima koji rade na daljinu kao i onima koji dolaze u ured.

O onome što slijedi često razmišlja i Jan de Jong čija je tvrtka Webpower Adria nedavnim uvođenjem četverodnevnog radnog tjedna 'zakoračila' u budućnost.

- Potaknuti određenim iskustvima tvrtki s Islanda koje već neko vrijeme rade na ovaj način, od početka rujna radimo 4 dana u tjednu. Naši zaposlenici su oduševljeni promjenom i sami su osmislili kako ćemo se organizirati da bismo, iako svatko radi četiri dana tjedno, od ponedjeljka do petka budemo na raspolaganju klijentima. U radu se vodim razmišljanjem kako je bolje 'tražiti oprost nego dozvolu'. Drugim riječima, trudim se poticati zaposlenike da samostalno donose odluke. Makar pogriješili - ispričao je de Jong.

Degordian je 'vlasnik' najbolje HR prakse u prošloj godini

Na konferenciji su dodijeljene nagrade tvrtkama koje se mogu pohvaliti najboljim HR praksama u godini iza nas.

Riječ je o priznanju koje MojPosao dodjeljuje od 2010. godine, a na adresu našeg stručnog žirija ove godine pristiglo rekordnih 39 projekata, a u konačnici su ulazak u top 5 zaslužile tvrtke: Degordian, Bornfight, Span, Q agency i OTP banka.

Kako bismo žiriju pomogli u odabiru onih najboljih, svake godine ocjenjivačkom sudu pridružujemo dodatnog člana –publiku, odnosno sudionike konferencije.

Prvo mjesto zaslužila je kompanija Degordian za svoj inovativan projekt 'Startup in 24 hours: Plavi kompas'. Drugo mjesto pripalo je tvrtki Bornfight i njihov projekt 'Senioritet i javno objavljene plaće', dok je treće mjesto zauzeo Span, zahvaljujući inicijativi 'Fit happens challenge'.

20. travanj 2024 16:58