Ukratko
StoryEditor

Osatina grupa postavlja trendove u poljoprivredi

14. Rujan 2021.
Temeljnu ratarsku, govedarsku i svinjogojsku proizvodnju Osatina grupa proširila je gradnjom prvih bioplinskih postrojenja. Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatsko razvio je tako vlastiti sustav kruženja energije

Osatina grupa je privatna tvrtka koja u Hrvatskoj posluje već 29 godina te svoje proizvode izvozi u više od 15 zemalja. Grupa posluje na području četiriju županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Koprivničko-križevačke, gdje se bavi temeljnim djelatnostima ponajprije vezanim uz ratarsku proizvodnju, proizvodnju voća, povrća, mlijeka, mesa i stočne hrane, otkup merkantilne robe i trgovinu njome, veleprodaju i maloprodaju sjemenske robe, gnojiva i sredstava za zaštitu bilja, tov svinja i bikova te proizvodnju električne energije (bioplin i fotonaponske ćelije). Trenutačno je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Republici Hrvatskoj, s više od 1600 zaposlenih i isto toliko kooperanata.

Ključ održivosti i konkurentnosti

U Osatina grupi u 29 godina postojanja kontinuirano povećavaju dodanu vrijednost osnovnoj proizvodnji, što nije jednostavno u kontekstu tržišta koje se stalno mijenja i nameće nove izazove. Navode da su promjene na tržištu uzrokovane pandemijom i krizom potvrdile važnost diverzifikacije procesa unutar velikog sustava te sinergijskih učinaka koji iz njih proizlaze, a koji su ključ održivosti i konkurentnosti.

– Jedni smo od rijetkih u Europi koji su razvili vlastiti sustav kruženja energije, koji nalaže iskoristivost svega što nastane u procesu proizvodnje. U skladu s tim, temeljnu ratarsku, govedarsku i svinjogojsku proizvodnju proširili smo gradnjom prvih bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj, gdje proizvodimo vlastitu električnu energiju, nusproizvodom jedne proizvodnje koristimo se kao resursom druge, a sve koristeći najnovije tehnologije i vlastiti know-how. Organsku masu koja nastaje kao nusproizvod u nekoliko naših proizvodnji – kruti separat iz bioplinskih postrojenja, zelenu masu iz staklenika, pokrivku iz gljivarnika i ostali organski otpad – prerađujemo u humus, koji je osnovna sirovina za proizvodnju visokovrijednih organsko-mineralnih supstrata i poboljšivača tla – ističu u Osatina grupi.

Daljnje sinergijske učinke, objašnjavaju, ostvarili su pokretanjem stakleničke proizvodnje povrća na 35 hektara te proizvodnje 10.000 tuna gljiva na godinu, gdje višak toplinske energije iz bioplinskih postrojenja upotrebljavaju za grijanje staklenika zimi, a u ljetnim mjesecima, preko rashladnih agregata, pretvaraju je u energiju potrebnu za hlađenje gljivarnika i distributivnog centra. Dva distributivna centra opremljena su najmodernijim linijama za sortiranje i pakiranje voća i povrća, iz kojih se na godinu otpremi više od 35.000 tona proizvoda iz njihovih staklenika, otvorene proizvodnje i voćnjaka te otkupa od kooperanata.

Sve se mjeri

Temeljnoj stočarskoj proizvodnji dodana je i vrijednost pokretanjem pogona za preradu mesa kapaciteta 10 tona na dan.

– Smatramo da se upravljati može samo onime što se može mjeriti, stoga najveću pozornost u svim našim proizvodnim procesima pridajemo praćenju svake biljke, životinje, stroja, vozila ili hektara. Suvremene tehnologije omogućile su nam da praćenje i kontrolu procesa dovedemo na najviše moguće razine, gdje u svakom trenutku imamo podatak o tome koliki nam trošak i prihod stvara određena jedinica, bila ona biljka, životinja, kilogram mesa i povrća ili litra mlijeka. Informacije koje nam takav sustav pruža alat su za pravodobne reakcije na učestale promjene ulaznih cijena osnovnih sirovina i energenata, ali isto tako i prodajnih cijena poljoprivrednih proizvoda koje određuje globalno tržište na svjetskim burzama na tjednim i dnevnim razinama. U naglim promjenama na globalnom tržištu u proteklih godinu dana od iznimne važnosti bilo je zadržati takvu vrstu kontrole i analize svih procesa te utjecati na proizvodnu cijenu jer je to jedino čime se može upravljati – napominju u Osatina grupi i dodaju da im je cilj i dalje svakodnevno ulagati u znanje i nove tehnologije koje će im donijeti još veće mogućnosti optimizacije i automatizacije procesa, a samim time lakše i brže prilagođavanje svim okolnostima koje tržište donosi.

Sustavnim komuniciranjem tijekom svih poslovnih procesa prepoznali su nove strateške ciljeve, a oni su: napredni tehnološki procesi, kvalitetne sirovine i proizvodi, znanje i stručnost te poslovanje prema načelima održiva razvoja. Stoga, u cilju racionalnoga korištenja najboljih izvora energije i sirovina, gospodarenjem otpadom i zadovoljavanjem međunarodnih normi Osatina pokreće nove projekte prema ostvarenju tih permanentnih ciljeva. Smatraju da njihovih 1600 djelatnika pokazuje da je poljoprivreda najvažniji resurs ovog podneblja, a Osatina grupa u djelatnostima kojima se bavi i dalje želi biti lider u regiji te postavljati nove trendove u poljoprivredi. 

17. travanj 2024 02:45