Ukratko
StoryEditor

Platforma ‘Sigurna okupljanja‘ - Prvi korak u organizaciji kulturnih događanja

25. Kolovoz 2021.
sigurno okupljanje

Organizatori kulturno-umjetničkih događanja koji očekuju dolazak više od 100 posjetitelja obvezni su dostaviti obavijest o održavanju okupljanja putem sustava 'Sigurna okupljanja'.

Kako bi se organizatorima omogućila brza i učinkovita provjera usklađenosti događanja s aktualnim epidemiološkim mjerama u svim fazama organizacije – od planiranja do kontrole na terenu tijekom događanja – pokrenuta je platforma 'Sigurna okupljanja'.

Platforma koristi algoritam za brzu i učinkovitu provjeru usklađenosti svih aspekata događanja s trenutnim epidemiološkim mjerama, koji je fleksibilan te se prilagođava kako se mijenjaju aktualne mjere. Na ovaj način organizatori mogu lakše planirati događanje i na vrijeme saznati sve o promjenama epidemiološke situacije koje mogu utjecati na opseg događanja. Naime, važan aspekt planiranja i poslovanja za organizatore, a u konačnici i za uspješnost događanja, je mogućnost predviđanja posjećenosti.

'Sigurna okupljanja' organizatorima služi i kao središnji edukativni i informacijski alat za organizaciju događanja, budući da se na jednom mjestu mogu pronaći sve odluke Stožera civilne zaštite RH relevantne za industriju, preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te mjere pomoći i modele financiranja nadležnih ministarstava.

Osim toga, platforma omogućava brzo zaprimanje obavijesti o promjenama važećih epidemioloških mjera radi učinkovite prilagodbe događanja, a Stožeru civilne zaštite će pomoći u analizi utjecaja okupljanja na epidemiološku sliku te brzu identifikaciju eventualnih novih žarišta, prenose u priopćenju. 

Nositelji platforme su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a prilikom njezine izrade i prilagodbe konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija.

19. travanj 2024 16:58