Ukratko
StoryEditor

Podatkovno gospodarstvo transformirat će život u Europskoj uniji

07. Travanj 2021.
Vedran Vujasinović, voditelj Odjela kibernetičke sigurnosti tvrtke Setcor

Europska podatkovna strategija donosi brojne planove za razvoj gospodarstva u Europskoj uniji, ali i predviđanja utjecaja na sve aspekte društva. Izrada novog zakonodavstva omogućit će tvrtkama i građanima iskorištavanje potencijala industrijskih i javnih podataka, a njihova sigurnost postavlja se kao jedan od ključnih čimbenika. Digitalna transformacija u Hrvatskoj se često spominje, ali sada dolazi vrijeme za snažno prihvaćanje i korištenje moći podataka.

- Europska strategija za podatke s pravom ističe da će inovacije utemeljene na podacima biti prihvaćene samo ako će zaštita, pogotovo osobnih, podataka biti na najvišoj razini. Navodi se i da će se količina proizvedenih podataka u svijetu 2025. povećati na 175 zetabajtova, u odnosu na 33 zetabajta u 2018. godini. Pritom je važno naglasiti da se trenutačno 80 posto obrade i analize podataka odvija u podatkovnim centrima i centraliziranoj računalnoj infrastrukturi, što uključuje i cloud usluge. Dostupnost podataka kakvu omogućuje cloud pospješuje gospodarski, ali i znanstveni razvoj, stoga je važno sada iskoristiti takve mogućnosti, kako bi se kasnije lakše prilagodili prilikom ubrzanog razvoja tehnologije – izjavio je Vedran Vujasinović, voditelj Odjela kibernetičke sigurnosti u hrvatskoj ICT tvrtki Setcor, koja je jedini hrvatski pružatelj usluga clouda za europsku znanstvenu zajednicu u trideset i dvije zemlje putem OCRE projekta.

Cilj EU-a je, radi globalne konkurentnosti, stvoriti jedinstveni europski podatkovni prostor koji objedinjuje sigurnost i dostupnost podatka. Međutim, pružatelji usluga u oblaku sa sjedištem u EU-u imaju tek mali udio na tržištu usluga u oblaku zbog čega je Europska unija podložna vanjskim opasnostima za podatke i gubitku ulagačkog potencijala za europsku digitalnu industriju.

- Lokalni EU data centri u kojima se pružaju cloud usluge najbolji su izbor jer podliježu zakonodavstvu Europske unije, odnosno sukladnim zakonima država članica. Setcor, primjerice, radi s najnaprednijom infrastrukturom i s vrhunskim sigurnosnim stručnjacima kako bi sigurnost podataka u cloudu bila neprobojna, što bi pojedinačnoj tvrtki ili građaninu bilo iznimno skupo, komplicirano, pa čak i nemoguće samostalno ostvariti – naglašava Vujasinović.

Izazov sigurnosti ima i obrada podataka u pametnim povezanim predmetima i računalnim objektima koji pripadaju edge computingu, a koja će u budućnosti prerasti količine koje će se nalaziti u podatkovnim centrima.

- Europska unija poticat će rješenja kojima će i podaci u takvim uređajima biti sigurni poput onih koji se sada nalaze u cloudu s kakvim upravlja Setcor. Primjerice, podaci u našem cloud servisu mogu biti enkriptirani kako nitko osim djelatnika tvrtki koje ih koriste ne bi imao pristup niti ih mogao dekriptirati, uz cjelodnevni monitoring svih sustava od strane naših stručnjaka i dostupnost istih za podršku. Također, fizički pristup omogućuje se samo onim segmentima infrastrukture koju koriste pojedini veliki korisnici. Ako to usporedite s nekim automobilom koji ima određene IoT elemente, podaci u njemu su u daleko većoj opasnosti. Naravno, automobil neće sadržavati povjerljive poslovne podatke kakve klijenti povjeravaju našim cloud servisima, ali hoće pojedinačne osobne podatke (PII), podatke o lokaciji i putovanjima, a u zadnje vrijeme i financijske informacije. Njihovo neovlašteno prikupljanje te masovna analiza podataka milijuna takvih vozila nekoj tvrtki može omogućiti nepripadajuću tržišnu prednost i financijsku korist odnosno štetu pojedincu žrtvi napada – pojašnjava Vujasinović.

Osim za osmišljavanje novih proizvoda i usluga, podaci za javni interes koje stvara društvo moći će poslužiti za, primjerice, intervencije u izvanrednim situacijama, za osiguravanje duljeg i zdravijeg života ili poboljšanje javnih usluga, a podaci koje generira javni sektor mogu se također upotrijebiti za opće dobro, kao u slučaju uporabe zbirnih i anonimiziranih podataka s društvenih mreža za upotpunjavanja izvješća liječnika opće prakse u slučaju epidemije. Na taj način će podaci donijeti posve nove mogućnosti i uvjete za napredovanje, u svim područjima poslovanja i života, a na nama je da što prije uložimo u obrazovanje i tehnologiju koja će biti temelj ovog razvoja.

24. travanj 2024 21:54