Ukratko
StoryEditor

Predstavljen humanitarni projekt PPD-a i njegove Zaklade Novo sutra

24. Rujan 2021.
Protekle subote u Petrinji su uživali i djeca i odrasli u bogatom zabavnom programu kojim je predstavljen i projekt putem kojeg će pedeset troje socijalno ugrožene djece iz Petrinje, Siska i Gline dobiti jednaku šansu da raste, razvija se i stječe znanja kao i njihovi vršnjaci. Jer, kako kažu u PPD-u, ljudi su naše najveće blago, a djeca stup društva

U središtu Petrinje na Strossmayerovu šetalištu prošle je subote odjekivala vesela vika djece koja su uživala u zabavnom programu humanitarnog projekta Prvoga plinarskog društva (PPD) i njegove Zaklade Novo sutra. Nastup pjevačice Mije Dimšić, trener Mario Mlinarić te voditelji programa Doris Pinčić i Luka Bulić sa svojim nagradnim kvizom privukli su male i velike posjetitelje, zaključivši tako jedan od projekata kojim je ove godine PPD obilježio 20 godina postojanja. Uz dvorce na napuhavanje za najmlađe, VR setove za gejmere, društvene igre 'Čovječe ne ljuti se' i 'Jengu', ulične zabavljače, besplatnu hranu i piće te izložbu nagrađenih radova u sklopu PPD-ova natječaja u 65 osnovnih i srednjih škola 'Štedi, štedi jer energija puno vrijedi', predstavljen je i projekt putem kojeg pedeset troje tamošnje djece dobiva PPD-ovu stipendiju. Osnovnoškolcima odabranima uz pomoć centara za socijalnu skrb u Sisku, Glini i Petrinji, PPD i Zaklada omogućuju svake godine ljetovanje i svakih pet godina daruju informatičku opremu, a srednjoškolci dobivaju 1500 kuna mjesečne stipendije i plaćeno polaganje vozačkog ispita.

Nada u bolje sutra

PPD je počeo kao mala tvrtka iz Vukovara, koja je u ovih 20 godina doživjela velike promjene, uspone i padove, ali snagu je uvijek crpio iz pozitivnog načina razmišljanja i vrijednosti koje njeguje, a to je da smo zajedno jači, istaknuo je tom prilikom Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave PPD-a i ENNA grupe. Stoga je PPD svoju obljetnicu odlučio obilježiti pomažući u teškim vremenima onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Ono što nam je uvijek bilo najvažnije, bez čega ne bismo uspjeli biti jedna od najvećih hrvatskih tvrtki, uvijek su, i samo ljudi. Naša snaga ne počiva u materijalnim stvarima, već u našem duhu, našem zajedništvu. Djeca i mladi su stup našeg društva, a na svima nama je odgovornost da im osiguramo prilike da rastu, razvijaju se i stječu znanja neophodna da bismo svi išli dalje. I zato smo s našim prijateljima iz centara za socijalnu skrb s ovog područja i Dječjeg doma Vrbina preuzeli skrb za 53 djece kojima je bitno pokazati da nisu sami, da ih nećemo ostaviti i da žive u svijetu u kojem postoje prilike, postoji nada za bolje sutra. Zgrade će se obnoviti, život će krenuti dalje, no ono što želimo da zapamtite od nas, od ovoga druženja je da budemo otvoreni i pomognemo onime čime imamo – poručio je Petrinjcima Vujnovac.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes istaknula je da je najosjetljivijim skupinama društva osigurana budućnost školovanjem i dobivanjem opreme potrebne za daljnje obrazovanje te vjeruje da će učenici to znati iskoristiti. PPD i Zaklada cijeli su godišnji proračun za projekte u Slavoniji i ostatku Hrvatske preusmjerili u potresom pogođeno područje i time pokrenuli višegodišnji projekt, rekao je Davor Relatić, upravitelj Zaklade čiji je PPD osnivač i koja je do sada stipendirala 64 slavonska studenta, od kojih su neki već zaposleni u PPD-ovim tvrtkama. Uz pomoć nadležnih centara odabrana su djeca bez roditeljske skrbi, udomljena ili slabijega imovinskog stanja iz Siska, Gline i Petrinje te sva djeca Dječjeg doma Vrbina u Sisku. U kolovozu je njih dvadeset devetero već bilo na ljetovanju u sportskom kampu Straško na otoku Pagu, od kuda su se vratila prezadovoljna i puna dojmova, svjedoče ravnatelji navedenih centara.

Za miran i stabilan život

Saša Petrić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb (CZSS) Glina, prenosi da su u Centru bili zatečeni idejom i velikodušnom donacijom PPD-a te su je doživjeli nestvarnom isto kao i roditelji djece. Navodi da će projektom biti obuhvaćeno 12-ero djece iz nadležnosti tog centra, koji uz Glinu obuhvaća i pripadajuća naselja i sela te općine Topusko i Gvozd u kojima su podružnice, a riječ je o velikom i prometno nepovezanom području koji je pretrpjelo strašne potrese i štete.

Marija Čihor Abramović, ravnateljica CZSS-a Petrinja, rekla je da se skrbe o 286 djece savjetovanjem i pomaganjem u rješavanju složenih životnih situacija, novčanom pomoći, osobnim invalidninama, doplatcima za pomoć i njegu, smještajem, stručnom pomoći i potporom obiteljima. Timovi na terenu obilaze obitelji s djecom i pružaju savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć i podršku kako bi prebrodile stresno razdoblje, dodala je.

– Ovo je hvalevrijedan PPD-ov program. Djeci je potrebno stvoriti stambene i materijalne uvjete za miran, stabilan emotivni život, poticati stvaralaštvo i pozitivna stajališta o životu, njegovati empatiju, pomaganje drugima, toleranciju, posebno nakon razornog potresa – iznosi Čihor Abramović.

Pomoć dobrih ljudi

Zahvaljujući stipendiji, dio djece imat će ušteđenu svotu novca koja će im biti velika odskočna daska pri ulasku u svijet odraslih i svakako pomoći prilikom osamostaljivanja, podcrtava Đurđica Pavešić-Herkov, ravnateljica Dječjeg doma Vrbina iz Siska. U projektu sada sudjeluju njihova tri srednjoškolca, ali budući da je projekt planiran na 10 godina, bit će obuhvaćen veći broj djece za stipendiranje, sigurna je ravnateljica.

– Djeca su presretna i zahvalna od srca. Na skrbi imamo 11-ero djece koja su bila s nama u trenutku potresa, a ostala su bila na zimskom odmoru kod roditelja i skrbnika. S obzirom na to da smo u potresu ostali bez zgrade u kojoj je bilo smješteno 27-ero djece, dio ih je premješten, a 11-ero smo smjestili isti dan u Centar za pružanje usluga u zajednici u Lipiku. SOS Dječje selo u Lekeniku ustupilo nam je kuću kojom smo se koristili do preseljenja u vlastitu kuću u Sisku kupljenu od donacija sa smještajem za 11-ero djece. U planu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gradnja je nove zgrade Dječjeg doma Vrbina u blizini starog objekta. Nakon potresa javili su nam se iseljenici iz Kanade, Australije, SAD-a, Japana, Austrije, Njemačke i poslali novčanu pomoć. U Poljskoj je pokrenuta humanitarna akcija zahvaljujući kojoj smo uspjeli kupiti kuću za smještaj naše djece, a trenutačno planiramo urediti pomoćni objekt u dvorištu zgrade – nabrojila je Pavešić-Herkov.

Važno je osamostaljivanje

Za Alenku Ljubešić, ravnateljicu CZSS-a Sisak, projekt je sveobuhvatan, usmjeren motiviranju djece da se što dulje obrazuju. Odabrali su 20-ero djece za projekt, pazeći da je riječ o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi za koju je važno osigurati uvjete da završe školovanje i osamostale se i po njoj upravo plaćanje vozačkog ispita znači osamostaljivanje i konkurentnost na tržištu rada.

– Ljetovanje koje će biti osigurano za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja djeci pruža doživljaj i iskustvo koje inače ne bi imala prilike doživjeti. Razvijaju se vještine, nova iskustva, osobnost, oplemenjuju njihovi doživljaji, omogućuje socijalizacija i komunikacija. Ovo iskustvo za djecu svakako je pomoć u prevladavanju posljedica traumatskoga katastrofalnog potresa. Nedostaje ovakvih i sličnih projekata tvrtki koje bi mogle poboljšati uvjete i mogućnosti za djecu u sustavu socijalne skrbi. Na našem području nedostatak i nerazvijenost usluga za obitelj, djecu i mlade nakon potresa još su izraženiji – navodi Ljubešić.

Sadržaj nastao u suradnji s PPD-om.

20. travanj 2024 13:02