Ukratko
StoryEditor

Proizvođači organizacije JabukaHR prvi nositelji oznake ‘Dokazana kvaliteta - Hrvatska‘

29. Rujan 2021.
Cvitan i Vučković

Proizvođačka organizacija JabukaHR prvi je nositelj oznake 'Dokazana kvaliteta - Hrvatska'. To je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koje je uspostavilo Ministarstvo poljoprivrede radi postizanja veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i to putem jedne, jedinstvene prepoznatljive oznake. Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u Distributivnom centru za voće i povrće objavila potvrdu o sukladnosti o dodijeljenoj oznaci 'Dokazana kvaliteta - Hrvatska' organizaciji JabukaHR nakon uspješno provedenog procesa certifikacije te sudjelovala u označavanju prvih proizvoda ovom oznakom.

- Imamo sreću što imamo jednu tako snažnu proizvodnju, ali i znanje o ekonomici proizvodnje koju ima uzorna proizvođačka organizacija JabukaHR, nama jako draga organizacija zbog svega što predstavlja. Ovim putem im čestitam na ovom uspjehu. U ovaj nacionalni sustav se mogu uključiti svi sektori te vjerujem kako će naići na plodno tlo kod proizvođača jer će oznaka Dokazana kvaliteta – Hrvatska proizvođačima omogućiti bolji plasman na tržištu proizvoda dodane vrijednosti, a potrošačima garantirano domaći proizvod - rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Na ovom događaju prisustvovali su i državni tajnici Tugomir Majdak i Zdravko Tušek te ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, a u nazočnosti zamjenika župana Zagrebačke županije Damira Tomljenovića, predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Branimira Markote, upravitelja proizvođačke organizacije JabukaHR Luke Cvitana, ravnateljice Hrvatske akreditacijske agencije Mirele Zečević. Također su prisustvovali i proizvođači jabuka Primorac, Križanac, Mihalj, Rukavina, Vrtovi voća, Lučić.

Upravitelj organizacije JabukaHR Luka Cvitan, zadovoljan je postignutim rezultatima i uspješnom certifikacijom jer je napravljen još jedan korak u promociji domaćih proizvođača. U obraćanju se posebno zahvalio proizvođačima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće te istaknuo kako su se dugo zalagali za ovakav sustav isticanja domaćeg proizvoda.

- Nama oznaka Dokazane kvalitete puno znači jer predstavlja krunu rada ove organizacije i posebno smo ponosni jer prvi nosimo ovu oznaku. Naš svaki plod i svaka jabuka iz proizvođačke organizacije JabukaHR bit će prepoznatljiva na tržištu i nadamo se još lakše pronaći put do naših potrošača. Hvala Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskoj voćarskoj zajednici na odličnoj inicijativi i svim proizvođačima okupljenima u našoj organizaciji JabukaHR s kojima uspješno gradimo kvalitetnu proizvodnju.Pozvao bih i sve druge proizvođače da slijede naš put, da se udružuju u proizvođačke organizacije i da u konačnici proizvode kvalitetan proizvod s oznakom Dokazane kvalitete  -rekao je Cvitan.

Predsjednik voćara Branimir Markota Istaknuo je izazove voćara u području skladišnih kapaciteta nužnih za konkurentnost proizvođača te istaknuo zašto je Hrvatska voćarska zajednica prva koja je zatražila certifikaciju oznakom Dokazana kvaliteta:

- Ovaj certifikat domaćeg proizvoda pod nazivom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ diže vrijednost našeg proizvoda i daje jasnu informaciju hrvatskim potrošačima koji su željni dokazano domaćeg proizvoda. Također, voćari trebaju znati kako za dobivanje certifikata proizvod mora proći preciznu i vrlo rigoroznu provjeru radi dobivanja verifikacije temeljene na propisima Europske komisije, potrebno je imati odgovarajuću kvalitetu, ali i odgovarajuću količinu proizvoda. Moram istaknuti kako se nadam da ćemo sve ovo uskoro raditi zajedno u skladišno-distributivnim centrima, koji su još jedan važan preduvjet za razvoj ovog sektora - zaključuje Markota.

19. travanj 2024 01:24