Ukratko
StoryEditor

Ranko Rajović: Jesmo li spremni za poslove budućnosti?

23. Siječanj 2020.
Ranko Rajović
Autor NTC sustava učenja, član Mense i Vijeća za darovitu djecu održat će predavanje na ovogodišnjoj HR days konferenciji u organizaciji portala MojPosao.

'Sve odrasle osobe su najprije bile djeca. (Ali se malo njih toga sjeća.)' - Antoine de Saint-Exupery

Ako na trenutak skinemo zamišljene 'rukavice' u kojima - diplomacije i mira u kući radi – provodimo većinu vremena na poslu, bez problema ćemo si priznati kako su nam te misli nebrojeno puta prohujale kroz glavu dok smo, kao svaki pošteni HR-ovac, gasili 'požare' i mirili zaraćene strane u uredu.

Da, u tim situacijama nemira, sukoba i 'usijanih glava', u kojima stječemo dojam kako ništa što govorimo i predlažemo ne dopire do naših kolega, teško je ne pomisliti 'Bože, ovo je kao da radim s djecom!' ili 'Ovdje je gore nego u dječjem vrtiću.

Doista, uloga HR-ovaca nerijetko je veoma slična onoj učitelja, pa čak i roditelja, jer se često nalazimo u poziciji djelitelja pravde koji je zadužen za pronalazak rješenja koje se možda neće svima svidjeti, ali koje će biti razborito, pošteno i svrsishodno.

Kako za zaposlenike na koje se određena odluka odnosi, tako i za cjelokupnu organizaciju.

Nezahvalna je to zadaća s kojom se nije uvijek lako nositi, zbog čega nam svaki susret s ljudima koji dijele sličnu sudbinu i razumiju kroz što prolazimo može biti itekako vrijedan i poučan.

I zato, nikako ne propustite predavanje osobe koja jako dobro zna o čemu govorimo – poseban gost na ovogodišnjoj konferenciji je Ranko Rajović, autor NTC programa učenja.

Ovaj specijalist interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih znanosti, čije knjige 'IQ djeteta-briga roditelja', 'Razvoj inteligencije kroz igru' i 'Učenje je igra' su rado čitane ne samo u Hrvatskoj, već i u nizu drugih zemalja, održat će predavanje 'Jesu li nam djeca spremna za poslove u budućnosti?'.

Učenje mora biti poput igre

U okviru predavanja, Rajović će pod svjetla reflektora dovući zanimljiva pitanja poput:

Jeste li znali da od deset najtraženijih zanimanja na svijetu, njih devet nije postojalo prije desetak godina?

A znate li da poslovi koji podrazumijevaju automatiziran način rada uskoro nestaju, kao i da raste broj poslova koji zahtijevaju sposobnost rješavanja problema?

Rajović tvrdi kako djecu za poslove budućnosti najbolje pripremamo ako im je učenje poput igre, zanimljivo i otkrivajuće, a to postižemo tako da ih potičemo na pronalazak kreativnih rješenja i od njih tražimo da misle svojom glavom.

Ako bolje razmislimo, njegovi savjeti nisu primjenjivi samo u svijetu djece, nego svoju upotrebu pronalaze i kod nas nešto malo starijih.

Na koji način? Odgovor na to pitanje doznate ćete u Rovinju, 19. i 20. ožujka, na 8. HR Days konferenciji, u organizaciji MojPosao!

19. travanj 2024 22:38