Ukratko
StoryEditor

Samo trećina kompanija ostvari korist od ulaganja u analitiku

21. Listopad 2019.
ulaganje u analitiku

Prema najnovijem istraživanju analitičke kuće IDC procjenjuje se da će ukupno ulaganje u naprednu analitiku do kraja ove godine, na svjetskoj razini, biti oko 189,1 milijardi dolara. Pa ipak, samo 35 posto kompanija uspije u potpunosti primijeniti analitičke modele u svojem poslovanju. Veći je broj onih koje to nikada ne ostvare ili se bore s takozvanom 'posljednjom miljom' – posljednjim korakom u procesu koji podrazumijeva implementaciju i korištenje analitike. 

- Sama činjenica da tek trećina kompanija u potpunosti uspije primijeniti analitičke modele koje stvara ne govori toliko o lošim ulaganjima koliko o neiskorištenosti potencijala koji imaju u rukama, kao i o propuštenim poslovnim prilikama. Velik je izazov s kojim se susreću i vrijeme potrebno za implementaciju. U 90 posto kompanija potrebno je više od tri mjeseca kako bi se došlo do relevantnih podataka. Nakon tog razdoblja većina kompanija ne uspije donijeti poslovne odluke na osnovi uvida koje analitika pruža i zato gube povjerenje u benefite koje im ona može donijeti za poslovanje - kaže Miloš Đurković, direktor SAS-a za Adriatic regiju, vodeće kompanije u području analitike 

Jedan od dobrih primjera iz prakse suradnja je SAS-a i norveške telekomunikacijske kompanije koja posluje na skandinavskom i azijskom tržištu gdje posjeduje nevjerojatnu količinu korisničkih podataka. Kako bi svojim korisnicima omogućio personalizirano iskustvo, operator svakodnevno koristi gotovo 20 SAS-ovih prediktivnih analitičkih modela zahvaljujući kojima kreira relevantne ponude koje odgovaraju na specifične potrebe korisnika. 

Prema podatcima svjetske konzultantske kuće McKinsey & Company, ukupna je godišnja vrijednost koja se može ostvariti primjenom analitike između 9,5 i 15,4 bilijuna dolara. Upravo zato, SAS je kreirao rješenje za upravljanje modelima koje pojednostavljuje upravljanje, praćenje, prekvalifikaciju i implementaciju analitičkih modela. 

Na ovaj način skraćuje se vrijeme od proizvodnje do primjene analitike i uvida u poslovanje, čime se kompanijama olakšava početak brzog i učinkovitog primjenjivanja analitičkih modela te time i korištenje vrijednosti uloženog i potencijal dobivenog. 

20. travanj 2024 05:00